Zabla a pénzügyi közvetítőknek

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete állásfoglalást tett közzé a honlapján a pénzügyi piacokon működő közvetítők tevékenysége szabályozásáról, mivel a hivatal által 2008-ban végzett vizsgálat azt állapította meg, hogy a közvetítői szektor kiemelt kockázatot jelent.

A PSZÁF azt javasolja, hogy a közvetítői tevékenység átfogó, jogi szabályozása történjen meg. Egyértelműen lehessen különbséget tenni aközött, hogy az ügynök a termékgazda vagy a fogyasztó képviseletében jár-e el.

A közvetítőkről vezessenek közhiteles nyilvántartást.

A független közvetítők rendelkezzenek megfelelő tőkével, felelősségbiztosítással, vagy vagyoni biztosítékkal.

A közvetítők díjazása áttekinthető, egyértelműen szabályozott legyen, azzal, hogy a jutalék mértéke hatóságilag ne kerüljön maximalizálásra.

Az ügyfél-tájékoztatást kiemelkedően fontosnak tartja a PSZÁF. Az ügyfél a kapcsolatfelvételkor kapjon tájékoztatást a termékről, a közvetítőről és tisztázni kell a közvetítő érdekeltségét is.

Lehetőség nyílik a hatóság részéről a közvetítők felelősségre vonására, szankcionálására.

A közvetítői, pénzügyi tanácsadói tevékenység csak megfelelő szakmai végzettséggel lesz folytatható, amint megszületik a PSZÁF által szorgalmazott jogi szabályozás.

Mi jár a fejedben?

essay writing organization dissertation research college scholarship essay writing college term paper writing services paper writing online