A zöld kereszt

Egy igazgató titkárt keres, azonban egy nagyon ügyes és talpraesett titkárra van szüksége, s ilyet nehéz találni. A sok jelentkezőből három intelligens fiatalembert választott ki. Behívatta őket a szobájába, s a következőket mondta:

- Önök mindannyian intelligens fiatalemberek. Egy érdekes logikai gyakorlattal választom ki önök közül a legalkalmasabbat. Két kis krétadarab van a kezemben, egy zöld és egy fehér. Lekapcsolom a villanyt, s mindegyikük homlokára az egyik krétával egy kis keresztet rajzolok. A villany felgyújtása után Önök megnézik a másik két jelölt homlokát, s ha valamelyikük zöld keresztet lát, akkor felemeli a kezét. Abban a pillanatban, amikor egyikük rájön, hogy a saját homlokára milyen színű jelet rajzoltam, leteszi a kezét. Aki először teszi le a kezét, s meggyőzően megmagyarázza, miért gondolja a homlokára rajzolt keresztet zöldnek vagy fehérnek, az lesz az én titkárom.

Miután mindenki megértette az utasításokat, az igazgató leoltotta a villanyt, s a zöld krétával mind hármuk homlokára keresztet rajzolt. A villany felgyújtása után mindhárom kéz egyszerre emelkedett a magasba, s egészen rövid idő után az egyik jelölt, Logika Úr letette a kezét.

- Nagyon ügyes – mondta az Igazgató -. és milyen színű a kereszt az Ön homlokán?

- Zöld, igazgató úr.

Honnan tudta Logika úr a kereszt színét?

Ötleteiket a feladvany@gmail.com címre várjuk

A helyes megfejtők között egy darab Füles magazint sorsolunk ki. A megfejtést a következő feladványban tesszük közzé (jövő kedden).

Az előző heti feladvány megoldása:

A kérdés feltevése és logikája helytelen. A 27 dollárból kell két dollárt levonni: 27 – 2=25 dollár a lakosztály ára.

Sajnos erre a feladványra nem érkezett helyes megfejtés.

forrás: doksi.hu

válogatta: Lovász Péter

Mi jár a fejedben?

law essay writing service cv writing services melbourne homework help in accounting essays for sale research paper write block essay