Hova tűnt a harmincadik dollár?

Megérkezvén a szállodába, három amerikai kényelmes szállást kér a tulajdonostól, így egy háromszobás lakosztályt rendeltek. 30 dollárért fel is kínáltak nekik egy gyönyörű lakosztályt, a turisták pedig felmentek, hogy megnézzék. Megfelelőnek találtak mindent, s így fejenként 10-10 dollárt összeadtak, és átnyújtották az őket felkísérő háziszolgának. Mikor a háziszolga átadta a tulajdonosnak a 30 dollárt, az akkor jött rá, hogy tévedett, hiszen a háromszobás lakosztály ára csak 25 dollár. Így a háziszolgával visszaküldött öt darab egydollárost. A háziszolga felfelé menet arra gondolt, hogy nehéz volna az öt darab egydollárost három ember között szétosztani, s ezért kettőt zsebre vágott, a három turistának pedig 1-1 dollárt adott vissza. Így végül mindenki 9 dollárt fizetett, ami 3 x 9 = 27 dollár; két dollár a háziszolga zsebében maradt, s ez összesen 27 + 2 = 29 dollár, pedig eredetileg hárman 30 dollárt adtak össze.

Hová tűnt a harmincadik dollár?

Ötleteiket a feladvany@gmail.com címre várjuk

A helyes megfejtők között egy darab Füles magazint sorsolunk ki. A megfejtést a következő feladványban tesszük közzé (jövő kedden).

Az előző heti feladvány megoldása:

Első körben átviszem a kecskét, majd visszamegyek, és átviszem a farkast (vihetném a káposztát is, a sorrend mindegy). Harmadikként visszahozom a kecskét, és átviszem a káposztát. Végül visszamegyek a kecskéért és átviszem azt is.

Gratulálunk megfejtőnknek, Wappler Andreának!

forrás: doksi.hu

válogatta: Lovász Péter

Mi jár a fejedben?

do my computer assignment sell essays online uk academic research writing summary papers written about the book still alice i need someone to do my psychology homework