A töltike

receptCsaládommal egy Hajdu-Bihar megyei kis faluban éltünk. A templom mellett állt a házunk, szemben az iskolával. Be kell vallanom, tulajdonképpen nagyon élveztem azt az időszakot. Emlékszem, mikor bárányhimlősen az ablakban ültem, s onnan mosolyogtam az iskola udvarán tanuló osztálytársaimat. Csudajó dolgokat lehetett ott csinálni. „Nagymamáék ” a közelben laktak. Kedves kis tér volt a házuk előtt, hatalmas gesztenyefa, s egy szobor alapzata, az volt a várunk, mikor unokatestvéreimmel mindenféle jó és titkos játékokat játszottunk. Amikor édesanyám meghalt, mindössze 11 éves voltam. Attól a naptól “Nagymama” főzött ránk. Délben kerékpárra ültünk édesapámmal, kerekeztünk a “Nagyihoz” serényen, s persze hogy útközben se unatkozzam, (3 perc biciklivel), a tér túloldalánál meg kellett mondanom mit ebédelünk. Ez 100-ból 95-ször sikerült is. Egyszer azonban nagyon becsapott a mama, mert töltött káposztát analizáltam a szagminta alapján, de helyette szőlőlevélbe tekert TÖLTIKÉT ettünk. Akkor kicsit fanyalogtam a szőlőlevél pikáns, kicsit kesernyés íze miatt, ma már a gyermekkori emlékkel fűszerezve (talán ezért is szeretem nagyon) különleges csemegének tartom.

Íme a recept: Töltött szőlőlevél (töltike)

Hozzávalók:

15 dkg rizs

15-20 db szőlőlevél

3 fej vöröshagyma

1 e.k. vaj

50 dkg darált hús

2 k.k só

2 csipet bors

1 citrom leve (vagy 1 marék savanyú köszméte = egres)

Apróra vágott petrezselyemlevél ízlés szerint.

Elkészítés:

1. A szőlőleveleket forró, majd rögtön hideg vízbe mártva leforrázzuk.

A rizst félig megfőzzük sós vízben.

2. A hagymát üvegesre pároljuk a vajon. A tűzről levesszük és hozzáadjuk a                    rizst, a darált húst,a petrezselyemlevelet, sót, borsot. Összekeverjük alaposan.

3. A szőlőleveleket megtöltjük.

(A fényesebb, simább oldala lesz kívül, ezért töltésnél az legyen lefelé.)

Feltekerjük a tölteléket (mint a töltött káposztát) és a töltelékeket egy lábosban szorosan egymás mellé helyezzük. Akkora lábost válasszunk, amibe szorosan belefér. Felöntjük vízzel, (ha van húsalaplé nagyon jó) hogy jól ellepje.

4. A citromlét ráfacsarjuk, (vagy a marék köszmétét egy tiszta ruhába csomagolva a tetejére rakjuk.) Akkora tányérral fedjük le, hogy ne a lábast, hanem a töltikéket fedje és szorítsa le. Lassú tűzön egy órát főzzük.

KAVARNI SZGORÚAN TILOS! Csak rázogatjuk a lábost, hogy ne essen szét  a töltikénk.

( Ha köszmétével savanyítottunk, a textilt vegyük ki.)

Jó étvágyat kívánunk!

Mi jár a fejedben?

where can i buy term papers online college papers for sale writing term papers customer service essay writer best places to buy an essay online