Majd ha nyugdíjas leszek

oregek

Miért nem pihensz néha, élj egy kicsit magadnak is! Majd ha nyugdíjas leszek… Sokszor hallottam ezt a mondatot gyerekkoromban, majd később is, amikor ismerőseim, rokonaim este a napi robottól fáradtan rogytak az első székre, ami útjukba került.  Milyen nyugdíjasok leszünk? Lesz időnk pihenni? lesz időnk, erőnk élvezni  még az életet? Milyen életminőséget teremtünk magunknak erre az időre? A most meghozott, a  majdani nyugdíjasokat érzékenyen érintő-meggyőződésem  szerint  még csak a kezdeti- intézkedések sora már nem csak kommunikációjában, hanem cselekedeteivel is tudomásunkra hozta, hogy nem kívánja finanszírozni  “boldog” nyugdíjas éveinket.

Közgazdászok, és más szakemberek már évek óta hangoztatják nem csak Magyarországon, hogy elöregedett, fogyóban lévő társadalmunkban egyre kevesebben, egyre kevesebbet fizetünk az államkasszába a nyugdíjunkra. “Robban a nyugdíjbomba “,” Nyugdíjak- időzített bomba”. Tele van a napi sajtó ezekkel a “bulváros” címekkel.  Ez ma már valóság. Várhatóan jövő héten megszavazza a parlament, és ezzel elbúcsúzhatunk a 13. havi nyugdíjtól,  számunkra kedvezőtlenül változnak az évenkénti nyugdíjemelés szabályai, az 1957-től születettek már 65 évesen mehetnek csak nyugdíjba.  Tudomásul kell vennünk, hogy a mindenkori kormányok hozzá fognak nyúlni a nyugdíj finanszírozásához,  nem lesz többé tabu, ha szorul az államháztartási hurok.  Hiszen nagyon sok pénzt pumpál az állam a rendszer fenntarthatóságába, elvonni is innen lehet.  Mit tehetünk, mit kell tennünk?

oregekii

Elsősorban azok vannak  veszélyben, akik minimálbéres vállalkozók. Nagyon sokan  vannak.
Sokan feleségként “háztartásbeliek”,  kiegészítő tevékenységet, végeznek, vagy részmunkaidőben dolgoznak. Becsapják magukat ha nem gondolnak öregkorukra, mert néhány tízezer forint, vagy egy-kétszáz euró lesz a havi járandóságuk.  Nem érezhetik magukat anyagi biztonságban azok sem, akik alkalmazottként, vagy magas jövedelmük miatt  viszonylag magas nyugdíjra számíthatnak, hiszen a majdani  öregségi nyugdíj ” köszönőviszonyban” sincs  meglévő jövedelmük mértékével. Téves képzet azt hinni, hogy sokkal kevesebből megélünk nyugdíjasként. Hiszen akkor is meg kellene tartani valahogyan megszokott  életszínvonalunkat, hogy értelmesen töltsük el megnövekedett szabadidőnket.  Számos olyan plusz költség is újdonsággá válik, amire fiatalabbként nem gondolunk, az orvosoktól a gyógyszerekig, többet fűtünk, világítunk, hiszen többet vagyunk otthon.    Nem szabad lemondani az életben tartó örömökről, társaságról, hobbiról, egy kellemes vacsoráról, kirándulásról, utazásról… De talán a legfontosabb, hogy  úgy élhessünk,  hogy a családunk, gyerekeink, unokáink körében sok örömünk legyen, mégis megtartva anyagi függetlenségünket, hogy ne kelljen kérni,  inkább csak adni.  Meggyőződésem szerint az ember életének ez a szakasza a legszebbek közé tartozhat.

Csak rajtunk múlik, hogy milyenné tesszük.   Nagy tisztelettel nézem azokat a harmincas ügyfeleimet, akik mindezt  időben megértették és fizetésük huszadát, harmincadát félretéve-hiszen ez most nekik  havonta szinte észrevehetetlen összeg-, mégis biztonsággal alapozzák meg majdani nyugdíjas éveiket. Húsz, harminc év apró gyüjtögetése teljes anyagi biztonságot, függetlenséget jelent majd számukra.  Azoknak sem kell elkeseredniük, akiknek nincs ennyi idejük, vagy nem akarnak 65 éves korukig dolgozni, de halogatás nélkül meg kell kezdeniük megtervezni a jövőjüket.   Számtalan rugalmas, jó megoldás létezik amelyek az egyéni elképzelésekhez, az élethelyzethez igazíthatók.

Amíg van jövedelmünk, ha kevés is félre kell tenni belőle. Ezekben a szolgáltatási formákban számíthatunk az állam segítségére adókedvezmény formájában, mert  az ő elemi érdeke is, hogy ösztönözze a nyugdíjcélú megtakarításokat, az öngondoskodást. Minden éves befizetés után harminc százalék, maximum 100 000 forint leírható az éves adóból, és ez a mérték nem lebecsülendő.  Kalkulációs programok, modulációs tervek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy megtervezhető és reálisan végrehajtható legyen a nyugdíjtervezés.
Ne halogassa tovább a döntést! Minden  eltelt nap elvesztegetett idő.  Kérjen időpontot ingyenes tanácsadásra, vagy regisztráljon honlapunkon!

Hozzászólások

  1. Isti says:

    Na igen, de lásd a nyugdíjpénztárak vagyona feleződött mára. Azért rakjak félre hogy kevesebbet érjen? Ugyan már!

  2. Kedves Isti!
    Nem igaz, hogy a nyugdíjpénztárak vagyona feleződött volna.Valóban, az elmúlt másfél év nem volt sikertörténet számukra, de ha jól tudom, nem csak ide ért el a válság szele.
    Ugyanakkor az esetleges munkáltatói befizetések, az adókedvezmény mértéke, a megfelelően hosszú táv, még az időnkénti veszteségek ellenére is olyan érvek a nyugdíj jellegű megtakarítások mellett, amit nem kellene oly egyszerűen lesöpörni az asztalról. Amikor éveken át sok esetben kétszámjegyű hozamokat értek el a nyugdíjpénztárak, akkor kevésbé hallatszottak a kritikus hangok…
    Továbbra is állítom, hogy bizonyos kortól,a lehetőségek maximális kihasználása mellett, optimálisak lehetnek az ilyen lellegű megtakarítások a majdani nyugdíj kiegészítésére.

Mi jár a fejedben?

writing reviews morality essays slader homework help business philosophy paper writing a good essay