A fizetési kártya hazai jelene

hitelkartya

A magyar bankkártya üzletág jelenlegi fejlettségi szintje jól tükrözi azt a húszéves lemaradást, amely a fizetési eszköz nyugat-európai és hazai megjelenése között eltelt – áll a Magyar Nemzeti Bank 2009. áprilisában közzétett elemzésében.

Nemcsak Európa nyugati feléhez képest vagyunk lemaradásban, hanem a régiónk országai közül Csehország, Szlovákia és Bulgária is megelőz már bennünket az egy főre jutó kártyaszám tekintetében.

Egymillió főre vetítve a készpénzfelvételt biztosító ATM berendezések száma valamivel magasabb, mint az EU átlag fele, a bankkártyás fizetést lehetővé tevő berendezések száma 1/3-a az EU átlagnak.

A bankkártyák számának a növeléséhez elengedhetetlen a fizetési eszközbe vetett bizalom megerősítése.

A biztonság növelése persze nem csak hazai célkitűzés. Az Egységes Euro Fizetési-övezet a SEPA előírja a kártyák chippel való ellátását. A nemzetközi kártyatársaságok a chip használatát előírják a hazai tagbankjaik részére, így nálunk a betéti kártyák 34%-a, a hitelkártyák 16%-a chippel ellátott.

Az elmúlt évben 8,9 millió bankkártya volt forgalomban Magyarországon. 4623 ATM berendezésről tudnak a kártyabirtokosok készpénzhez jutni, ezek 81%-a non-stop elérhető. Közel 50.000 db elektronikus berendezés (POS) biztosítja a biztonságos kártyaelfogadást.

A tavalyi év során 7.107 milliárd forint értékben vásároltak és vettek fel készpénzt a hazai és külföldi kártyatulajdonosok; ez 6%-al haladta meg az előző évi forgalmat.

Mi jár a fejedben?

typing service bns change prgramme at faslane best essay help act how to write a psychology research paper ghost writer needed for school assignment