A tejcsokoládé

tejcsokiHogyan ismertem meg a tejcsoki receptjét?

Az 1956-os forradalom idején 7 éves budapesti fiúcska voltam. A „vészterhes” időkben sokat voltunk bezárva, nehezen viseltük az eseményeket. Ültünk az alagsorban a rádió előtt és hallgattuk a Szabad Európa Rádió műsorát az időnként az utcáról beszűrődő csatazajban. Szüleink igyekeztek mindent megadni, mindent megtenni azért, hogy valami kedvességgel elviselhetőbbé tegyék az életünket. Akkoriban nagyon sok családhoz eljutottak a nyugati országokból származó segélycsomagok, amelyekben ruhaneműk, tartós élelmiszerek, csokoládé volt. Miután az országban akadozott az ellátás, a gyerekek friss tejhez jutását segítendő, nagy adag tejport is küldtek a csomagokban. A magyar ember rendkívül találékony volt mindig, ezért a tejpor jelentős részéből nem tej készült, hanem a gyerekek számára legalább annyira nélkülözhetetlen csokoládé. Édesanyám kapott valahol egy receptet, ennek alapján készült nálunk a finomság, melyet a családban élő gyerekeken kívül az összes ismerős kölyök is megemlegetett. Nem volt meg mindig minden, sokszor folyékony csokoládé készült, amelyet kanállal ettünk, de így is nagy boldogság volt ez nekünk.

A gyermekkor elmúlt, szüleim meghaltak, eltűnt a csoki recept is. Csaknem 40 évvel később egy kedves kollégám édesapjával beszélgettem. Régi élményeket elevenítettünk fel, neki említettem a tejcsokival kapcsolatos emlékeimet. Meglepetésemre azt mondta, neki valahol még megvan a régi recept, amit el is küldött. Néhányszor elkészítettem, bár a gyermekeimnek már nem jelentett akkora örömet, mint nekem, annak idején. Sok év elteltével, nemrég jutott ismét eszembe a csokikészítés, de meglepődve tapasztaltam, hogy nagyon nehéz tejport venni. Talán kiment a divatból. Véletlenül találtam egy jó lelőhelyet, ahol a tejporon kívül nagyon finom holland kakaót is kaptam. A címet a recept tartalmazza.

Szeretném, ha más is küldene recepteket a hozzávaló történettel együtt. Szeretném, ha megosztanánk az emlékeinket másokkal.

Lovász Péter

lovszpeter@gmail.com

Tejcsokoládé recept:

30 dkg tejport összeszitálunk 1 cs. vaníliás cukorral, 3-4 evőkanál kakaóval.

(tejpor beszerzés: Bp. VIII. Baross u.-Szigetvári u. sarkon CBA közért mellett édesipari alapanyag mintaboltban)

10 dkg (vajat) margarint, ½ kg porcukrot, 1 pohár tejszínnel felteszünk főzni. A forrás után csak 3 percig szabad forralni. Utána levesszük a tűzről és hozzákeverjük az összeszitált anyagot, csomómentesen elkeverjük (robotgéppel javaslom, mert kézzel nagyon nehéz). Az anyag dúsítható és ízesíthető mogyoróval, mandulával, mazsolával.

Az elkevert anyagot tetszés szerint tepsibe, formába, vagy tálcára öntjük, amit előzőleg sütőpapírral kibélelünk. A formától, tepsitől függ a csokoládé vastagsága.

Ha félig kihűlt, tetszés szerinti nagyságúra bekockázzuk. Ha egészen kihűlt, akkor vágjuk el véglegesen. Ha a kezdeti kóstolgatás után még marad valamennyi, akár egyenként csomagolható.

U.i.: Ha valami miatt nem dermed meg az első változat, kanállal is elfogyasztható.

Jó étvágyat hozzá!

Mi jár a fejedben?

writing article why do i have to do my homework now complained tori online essay writing service review top custom essay writing cheapest essays writing services