A néni és az ő bankbetétje

neni1

Nemrég történt, amikor egy ismerős budai bankfiókban jártam, várakozás közben, akarva-akaratlanul egy igen tanulságos beszélgetésnek lettem fültanúja.

Előrehaladott korú nénike ült az egyik ügyintézőnél, aki igen türelmesen beszélt a banki betétek kamatáról. Hosszas beszélgetés után, úgy tűnt, megállapodtak egy kedvező kamatban, majd rögzítették az adatokat. A törékeny nénike, újabb kérdéseket tett fel, majd sírni kezdett.

Kiderült, hogy ez a kedvező kamat 9 hónapos lekötéssel érhető el, ezért akciós! A néni azért sírta el magát, mert úgy gondolta, hogy ez neki már nagyon kockázatos, nem mert ilyen „hosszú” időszakban gondolkodni. Akkor rémült meg, amikor azt kérdezte, mi történik, ha a megbízott unoka 3 hónap után jön a pénzért, s a válasz az volt, hogy elveszíti a kamatot.

Azon gondolkodtam, milyen megoldást javasolnék ilyen helyzetre.

Ha jól hallottam, egymillió forint lekötéséről volt szó.

Ezért azt javasolnám az ilyen esetekben, ha már úgyis van egy unoka, aki segít a pénzügyek intézésében, célszerű lenne olyan megoldást találni, ahol lekötés nélkül is magas kamatot érhetnek el, bármikor hozzáférhetnek a pénzhez, akár éjszaka is, ha akkor kell gyógyszer, vagy bármi.

Ezért javaslom azt, hogy az AXA bank lakossági folyószámláján tartsák a pénzüket, ami jelenleg 500.000 forint feletti összegnél már 9%-ot kamatozik,s mivel napi kamatozású, bármikor hozzáférhető a bankkártya segítségével, úgy hogy nem vész el a kamat.

Azonban annyit tudni kell, ha 500.000 forint alá csökken a magánszámlán tartott összeg, a kamat mértéke 7,5% lesz.

Ide utaltatható a nyugdíj is, az is itt kamatozhat, amíg nem kerül felhasználásra.

A bankszámla vezetés díjtalan. Érdemes ezeken elgondolkodni.

A számlanyitás egyszeri díja magánszemély esetében 2.800 Ft

Mi jár a fejedben?

mba essays buy custom research paper online thesis editing service mba assignments help custom writings service