Húsvét sárgatúróval és kaláccsal

A cikk végén receptekkel.

Fiatal lányként kerültem a férjem családjába, bizony nem most volt.

Természetes és egyértelmű volt látnom, hogy milyen nagy a szeretet, mennyire erős a családi összetartás, lenyűgözött a szülők mérhetetlen szorgalma. Ezek voltak a hétköznapok. De az ünnepek is a családról, a közösségről szóltak. Rokonok keresték fel egymást, hosszantartó beszélgetések, anekdotázások, jókedvű órák teltek így.

Ilyen ünnep volt a húsvét is.

husvet2

Teljesen természetes volt, hogy a falu apraja-nagyja a templom felé igyekezett, a legszebb ruhájában, ki gyalog, ki kerékpáron, de kint nyüzsgött az utcán az egész falu. Pászkaszentelésre igyekeztek, mindenkinek volt a kosarában sonka, sárgatúró és kalács. Körbe állt az egész falu a templomudvaron, s a szertartás után ismerősök szólították meg egymást. Itt lehetett megtudni ki nősül, kinek született gyermeke, de a falusi pletykák is itt terebélyesedtek naggyá. A szertartás nem volt hosszú, mégis órákba tellett mire hazaértünk a „szenteltetettel”. Addigra már nagyon éhes voltam, mert azon a napon abból lehetett enni először. Mérhetetlen étvággyal estünk a kosár tartalmának. Falatoztuk a finom sárgatúrót, a puha kalácsot.

Ezek az emlékek azóta kissé megfakultak, ahogyan a húsvét, mint ünnep is elveszítette régi jelentőségét, értékét. De a receptek megmaradtak, s nosztalgiából, vagy kíváncsiságból, ki-ki elkészítheti az ünnep régi jellegzetes ételeit.

Ezekből most két receptet adunk közre.

Szép ünnepeket, jó sütés-főzést kíván a Családi Pénzmagazin csapata minden kedves olvasónknak!

Receptek:

Sárgatúró:

10 db tojás

4 evőkanál cukor

1,5 l tej

csipet fahéj

csipet só

1 csomag vaníliacukor

A tejet felforraljuk. Közben a 10 tojás fehérjét a sárgájával összekavarjuk. Ebbe szórunk egy csipet fahéjat, csipet sót, és a vaníliacukrot. A felforrt tejet félrehúzzuk a tűzről, s folyamatos kavargatás közben a felvert tojásokat hozzáöntjük.

Hozzáadjuk a cukrot, majd újra a tűzre húzzuk az edényt, s addig kavargatjuk, amíg túrós állagúvá nem sűrűsödik.

Egy sűrű szövésű ruhába (tiszta, fehér konyharuha) beleöntjük, melynek 4 sarkánál fogva szorosan összefogjuk, labdaformára összekötjük. A fölösleges lé lecsepeg, a sárgatúró kihűl és megszilárdul, akkor a hűtőszekrényben tároljuk a fogyasztásig.

Szeletelve tálaljuk. (A fahéj ízlés szerint elhagyható)

Kalács

90 dkg liszt

1 kávéskanál só

1,5 dl olaj

1 tojás

4,5 dl. langyos tej

37 szem édesítő tabletta

3 evőkanál kristálycukor

5 dkg élesztő

a kakaós részhez: + 5 evőkanál tej

+ 9 db édesítő tabletta

+ 3 evőkanál kakaópor (hagyományos)

Az édesítő tablettákat kevés langyos tejben feloldom, az élesztőt felfuttatom a maradék tejben.

Összegyúrom a hozzávalókat, majd kétfelé osztom a tésztát.

Egyik felét simán hagyom, a másik feléhez hozzáadom a kakaós részhez felsoroltakat

(a tejben itt is feloldom a 9 szem édesítőt)

Van egy nagy fehér és egy nagy barna masszám.

Mindkettőt 3 egyenlő részre osztom, lesz 3 fehér, és 3 barna kupacom.

Ezeket egyenlő méretekre nyújtom. Én kb. 30 cm x 20cm x 0,5 cm magas lapokat készítek. Ebből 3 db kalács készül. Minden darab egy fehér és egy barna lapból áll. A sütőlemezt kivajazom, elhelyezem rajta a fehér lapot, majd rárakom a barnát. Feltekerem, mint a piskótatekercset. 3 ilyen adag fér a sütőlemezre. Figyelni kell, mert egy-egy tészta dupla helyet igényel a sütéskor, tehát ennek megfelelő távolságra helyezzük el egymástól. Most jön a fontos lépés, a kelesztés. Meleg, huzatmentes helyen 1,5 órát kelesztem. Ekkor duplájára kel a tésztánk. Megkenjük felvert tojással (ügyeljünk, hogy mindenhol kenjük a tésztát), majd kb. 200 fokon sütjük.

Óriási foszlós kalácsunk lesz, kb. fél óra múlva.

Mi jár a fejedben?

what is the best online essay writing service pay assignment academic help write my homework personal essays for scholarships