Tavaszi nagytakarítás fillérekből

takaritasMegérintenek az első meleg napsugarak. Ilyenkor mindig erősebb a késztetés bennem, hogy ragyogjon a lakásom is. Hogy ezt milyen készítményekkel érem el, mennyire terhelem meg a pénztárcámat, manapság nem mindegy. Van egy idős barátnőm, nagymama korú. Vidéki lány volt, egyedül nevelte fel gyermekeit, akik mindketten főiskolát végeztek.

Szilvinek minden pénzt meg kellett fognia, hogy bírja egyedül. A fáradhatatlan vidám asszony lakása mindig tiszta, rendezett, illatos. Megkérdeztem, hogyan, mennyiből nagytakarít húsvét előtt?

- Ó kislányom, fillérekből!

Lássuk hát milyen a takarítás fillérekből, Szilvi néni módra!

Amire szükségünk lesz: mosószóda, friss citrom leve, só, szappan, ecet, szódabikarbóna, levendula vagy levendulaolaj, újságpapír (nem fényes és nem színes), tiszta puha rongy, dörzsi szivacs, lelkesedés.

 

1. Ablak és függönyök:

A függönyöket beáztatva, egy marék konyhasót szórok a vízbe. Fél óra áztatás után a mosást centrifugába teszem alacsony fokozaton. Jól kirázva, nyújtva szárítom, így vasalnom sem kell.

Fehér függöny esetében mosószódát használok.

A zsíros foltokra, kiváló a mosogatószerünkből pár csepp. Az öblítő helyett csöpögtessünk néhány csepp levendulaolajat.

Az ablakokat a keretek lemosásával kezdem. Mosószódás, vagy mosogatószeres víz is megteszi. Miután az ablakkereteket áttöröltem, ecetes vízzel megtisztítom az üveget is. Újságpapírral dörzsölöm szárazra, fényesre.

Érdemes az ablak alatt lévő radiátorokat az ablakokkal egy időben tisztítani. Régi kefék, fogkefék nagyon alkalmasak erre a célra.

A nagytakarítás:

A nappali, a háló és gyerekszoba kitakarítása nem kis felfordulással jár. Célszerű a szekrények belsejével kezdeni, kiselejtezni a nem használt vagy kinőtt holmikat.

Elmozdítjuk az ágyakat, szekrényeket, mögöttük, alattuk is takarítunk. Mindig a megszáradt felületre pakoljunk vissza!

Mossuk ki az ágytakarókat, a szőnyegeket is frissítsük fel. A szőnyegre szórt konyhasót keféljük át, majd porszívózzuk fel.

Minden zugot portalanítsunk! Ne felejtkezzünk meg az eldugott sarkokról sem.

Konyha, fürdőszoba:

Figyelem! Nyitott ablak, ajtó használata ajánlott!

Az ecet és a forró víz csodálatos természetes vízkőoldó szer. Permetezzük be a tisztítandó felületet, hagyjuk állni néhány percig, hogy az ecet dolgozni tudjon, majd egy erősebb kefével dörzsöljük át, forró vízzel mossuk le. A makacsabb szennyeződéseket szódabikarbónával tudjuk feloldani, keverjünk hozzá kevés vizet vagy ecetet, hogy sűrű paszta állagú legyen.

Például a gáztűzhelyt is így tudjuk ragyogóvá varázsolni.

A WC-ben használjunk szódabikarbóna és ecet keveréket a vízkő ellen.

A mikrosütő zsírrétegét egy edényke citromos víz felforralásával oldhatjuk, ezután csak kitöröljük a sütőt.

A hűtőszekrényben egy pohárban tárolt szódabikarbóna remek szagsemlegesítő!

Kamasz fiunk sportcipőjébe egy adag szódabikarbónát helyezzünk, tiszta ruhába tekerve.

Egy éjszaka csodát tesz így a cipővel!

A felmosáshoz használjunk mosószódát, frissítésként némi citromlével, így tisztaság illatú is

lesz a lakásunk.

Jókedvű takarítást, sok napsütést kívánunk minden kedves olvasónknak!

Hozzászólások

 1. sarah schmidt says:

  Gratulálok a javasolt takarékossági anyagokhoz.Én két három éve használom őket tudnám javasolni hogy nagyobb reklámot csináljanak ezeknek az anyagoknak.Környezetkimélőek és bizony sokat lehet ezeken is megtakaritani.Csak igy tovább,

 2. sarah schmidt says:

  Gratulálok a javasolt takarékossági anyagokhoz.Én két három éve használom őket tudnám javasolni hogy nagyobb reklámot csináljanak ezeknek az anyagoknak.Környezetkimélőek és bizony sokat lehet ezeken is megtakaritani.Csak igy tovább,

 3. kerezsi.erika says:

  Köszönjük! Az oldal egyik célja az, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg az embereket a minden tekintetben kedvező lehetőségekkel,legyen az takarítás,energia vagy egy lakásbiztosítás…stb.
  aki folyamatosan olvas minket, biztosan jól jár! Üdvözlettel. Kerezsi Erika

Mi jár a fejedben?

writers help online people who write thesis for cheap cheapest professional writing service electrical engineering assignment help review movie writing help