Segítség a devizahiteleseknek!

helpÖtezer forintra csökken a lakáshitelek átütemezéséhez szükséges okiratok közjegyzői díja a jövő héttől, a szakmai kamarával történt megállapodás alapján – jelentette be a kormányfő.

A kormány a bajba jutott devizahitelesek segítésére egy információs oldalt hozott létre, ahol a devizahitelesek tájékozódhatnak, milyen lehetőségeik vannak a  kezelésére.

Kilenc hitelintézettel írták alá a megállapodást, amelyet itt olvashatnak.

További kérdés esetén

Olvassák figyelmesen a www.valsagkalauz.hu oldalt!

Vagy írjanak nekünk!

Közös sajtótájékoztatón jelentette be Veres János pénzügyminiszter és Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke, hogy kilenc kereskedelmi bankkal állapodott meg a kormány a devizahitelesek megsegítésérõl.

A megállapodás értelmében az adós kérésére a bankok külön díj felszámítása nélkül lehetõvé teszik a hitelek futamidejének meghosszabbítását, a deviza hitelek átváltását forinthitelre, vagy átmenetileg csökkenthetik a törlesztések összegét. A megállapodást az OTP, a CIB, az Erste, a Raiffeisen, a UniCredit, K&H Bank, az FHB, az MKB és a TakarékBank írta alá.

Hozzászólások

 1. Günczer Tamásné says:

  Érdeklődnék ki tudna nekem,segítséget,vagy felvilágosítást nyútani. .Mit tegyek ha a MKB bankon belül van egy pénzintézet.Akitől hitelt vettem fel ,és már az 54000-ról 71000-ot kell törlesztenem .Hogyan lehetne velük beszélnem,hogy engedélyezzék a kevesebb,törlesztést vagy a hosszabb fútamidőt.Mert ezt fizikai képtelenség,megfizetni amit kérnek.Tisztelettel :Günczerné

 2. kerezsi.erika says:

  A bank követeléskezelési osztályának célszerű címezni a kérvényt, amiben le kell írni a problémát, kérni a futamidő kitolását, vagy a tőkefizetés szüneteltetését. A fiókban is le lehet adni a kérelmet, de az átvételéről igazolást célszerű kérnünk.

 3. korán katalin says:

  segítségre lenne szükségünk mi 10 évre vásároltunk autót,sajnos a törlesztő részlete 37.000 ft-ról 55.000 ft-ra emelkedett nem fogjuk már tudni tovább törleszteni.Viszont ha bevisszük a kereskedésbe ahol a banknak vannak átvevő helyei kb.1.000 000 ft-al kevesebbet ér viszont nekünk tovább kell fizetnünk a különbözetet.Így akkor az autó oda van rá kerülünk a Bár listára hisz nem tudjuk ezt a magas összeget fizetni.Erre szeretnénk valami megoldást találni.

 4. kerezsi.erika says:

  A kereskedések azt hangoztatják, hogy ha valaki nem bírja fizetni a törlesztést, az autót kicserélik egy alacsonyabb értékűre.
  Esetleg érdemes kivinni az autópiacra, hátha elviszik jó áron és egy másikat keresni, amit meg tudnak fizetni. Megoldás lehet még, hogy annyi jelzálog hitelt felvesznek, hogy kifizessék az autót. (Természetesen ha az ingatlan elbírja)A pénzügyi helyzet stabilizálódásával a jelzáloghitelt vissza lehet fizetni.További kérdés esetén hívjon.

 5. Szabó Sándorné says:

  Sajnos svájci hitelem van, mivel bár listás voltam csak a CIB bank “al” bankjától kaptam hitelt és amikor kértem a futamidő hosszabitást azt a választ kaptam panellakásra nem lehetséges mit tegyek??? Ki tud segiteni 54.000-Ft.-ról 97.000Ft mi lesz velünk?? Adjam fel egyedül én vagyok a gyerekeimnek, ők most érettségiznek, de már diák munkát sem igazán kapnak. Ha leérettségiznek mennének-mennek- dolgozni sajnos nem presztizs kérdés hová mennek, de addig mi lesz velünk??oda a lakásunk .Több fórumon kértem segitséget de SEMMI,MINDEN MEGOLDÁS ÉRDEKEL

 6. kerezsi.erika says:

  Tisztelt Asszonyom!
  Az a bank amelyik hitelt adott Önnek,valóban csak 10 évre finanszíroz panelt.Viszont, mivel csak 60% ot finanszíroz, ezért azt feltételezem, a lakás kb. fele értékére vett fel hitelt.Ha a gyerekek nem töltötték be a 18. életévűket,ki sem válthatják…hacsak nem próbálkozik a gyámhatóság segítségét kérni.
  Vagy megpróbálni eladni, s egy olcsóbbat venni,akár vidéken.
  Be kellene jönni hozzám az irodámba.Telefonszámomat megtalálja az elérhetőségemnél.

 7. natloz says:

  Hét év futam időre vettem fel svájci alapú személyi hitelt az OTP-töl.Ennek a törlesztője 22000 Ft volt most 32000 Ft.Mivel a feleségemnek is van így már fizetési nehézségeink vannak.Az OTP-ben azt mondják nem lehet tovább hosszabitani a futam időt és törlesztő rész csökkenést ne vállaljak mert nem járok jól.Lebeszéltek.Mi az igaz? Mit tegyek mert bajba fogok kerülni?

 8. kerezsi.erika says:

  Vannak olyan bankok, akik adóságrendező hitelt hírdetnek.Meg kell próbálni ott kiváltani.Ilyen pl. a Budapest Bank.

 9. Csordás Ágnes says:

  Hitelt vettünk fel az autónkra, amit még 3 évig kell fizetnünk (4 éve tisztességesen fizetjük) 45.000ft-ról 73.000-re emelkedett a törlesztő részletünk, sem fizikailag és sem lelkileg nem bírjuk már tovább, időközben kiderült az is, hogy a 4 év alatt szinte semmit nem törlesztettünk vissza, szinte még mindig ugyanannyi a hitelünk, kész rémálom, valaki segítsen mit tehetnénk (2 kis gyermekünk van, akik velünk együtt szenvednek, miért jó ez bárkinek is????

 10. kerezsi.erika says:

  Kedves Ágnes! Ez valóban senkinek sem jó!
  Önöknél is az a probléma, hogy valószínüleg nagyon alacsony deviza árfolyamnál vették fel a hitelt.Mivel az Önök hitele devizában van nyílvántartva, ezért a fennálló tartozásban sincs csökkenés, hiszen a tartozást mindig a jelenlegi eladási árfolyamon számolják.Póbáljon futamidő hosszabítást kérni a bankjától, de érdemes felkeresni a kereskedést(gondolom a hitelt is ott intézték)milyen alternatíváik vannak.

 11. Völgyvári Ferencné says:

  Mi a tavalyi évben vettünk fel hitelt, svájci frank alaput, melynek a törlesztőrészlete 23.000.-ft-ról 40.000.-ft-ra emelkedett. Mellette van egy havi 1800.-ft-os hitelbiztositás, plusz egy 5.000.-ft-os takarékosság melyet a bank köttetett velünk.
  Bennt voltam a banknál hogy megérdeklődjem, milyen lehetőségek vannak a segitségre. /minden lehetőséget az OTP privátbankár hirleveléből irtam ki/ A lehetőségek nagyrészéről nem is hallottak.
  A forint alapura váltást nem ajánlották, a 3 hónapos felfüggesztésnél a negyedik hónapban mind a négy hónapot egyösszegben kell befizetni,/szerintem ez nem egyáltalán nem segitség/ a futamidő meghosszabbitást nem lehet kérni, mert ennek a hitelnek a 7 év a maximum futamideje. /ennyire kaptuk a kölcsönt/
  A megmaradt megoldás az előtörlesztés, vagy a teljes összeg egyösszegbeni visszafizetése. /mely egy ujabb adósságot von ugye maga után/
  Azt szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e belevágni egy ujabb kölcsönbe /1.500.000.-ft-ba gondolkodtunk, melyre még a házat nem kellene megterheltetni a jelzáloggal./ Gondoltuk, hogy ebbőlelőtörlesztenénk és visszafizetnénk a hitelkártya tartozásunkat, hogy legalább már azt ne vonják. 5 gyermekünk van, és igy mi is nagyon nehéz anyagi helyzetbe kerültünk, de ezek szerint a bankok nem igazán akarnak segiteni, vagy legalábbis nem olyan hitelkonstrukciókkal segitenének mely az adósoknak is megfelelne.
  Válaszát köszönöm.

 12. kerezsi.erika says:

  Tisztelt Asszonyom!
  Szivesen megnézném a hitelszerződését, mert nekem nem áll össze a kép.Úgy tűnik, mintha ez egy személyi hitel lenne, de akkor minek az előtakarékosság hozzá?
  Ha van módja szkennelve átküldeni a szerződését részemre (kerezsiera@gmail.com)
  tisztábban látnék. Vagy ugyanide várom a hitel paramétereit (hiteltipus,futamidő, devizanem,összeg)

 13. B.Éva says:

  Tanácsot szeretnék kérni,2008 őszén vett fel a lányom deviza hitelt 30 évre,3 év türelmi idővel.Most volt kamatváltás letelt a fél év 55000ezerről 120.e lett a törlesztés.
  Időközben munkanélküli lett,írtunk a banknak elutasítottak.ennyit nem tudunk fizetni.A férjemet most rúgták ki válságra hivatkozva.Utcára kerüljünk nincs segítségünk?

 14. kerezsi.erika says:

  Kedves Éva! Sejtem melyik bank, de ez kevés információ. Azt is jó lenne tudni, milyen devizanemben vették fel, s mióta nem fizetik. Az ingatlan milyen arányban van leterhelve? Kérem,ezeket a személyes jellegű információkat a kerezsi.erika@csaladipenzmagazin.hu címre megírni, vagy keressen telefonon egy személyes találkozó megbeszélését javaslom.

 15. OLÁH CSABA says:

  2009.07.25.kerezsi.erika@csaladipenzmagazin.huÉN AZZAL A KÉRÉSSEL FORDULOK ÖNHÖZ,HOGY ÖN AZ AKI SEGÍTHETNE NEKEM. ELVÁLT VAGYOK 2 TARTÓSBETTEG GYERMEKET NEVELEK,EGYEDÜL.2008-BAN VETTEM FEL EGY JELZÁLOGHITELT.MUNKÁMAT EL VESZÍTETTEM GYESBŐL, MEG CSALÁDIPÓTLÉKBÓL ÉLEK . NAGYON NAGY ANYAGI GONDOKKAL KÜSZKÖDÖK ,AZ EGYIK GYERMEKEM NAGYON BETEG SOKAT, JÁRUNK VIZSGÁLATOKRA ,HOGY Ő JOBBAN LEGYEN ,ÉS EZÉRT KÉREM ÖNT HOGY -SEGÍTSEN.4HÓNAPPAL VAGYOK ELMARADVA .A BANK SZERZŐDÉSFELBONTÁSSAL VÁLASZOLT MIKOR KÉRTEM VALAMILYEN SEGÍTSÉGET.EL MONDTAM NEKIK IS A PROBLÉMÁMAT ,DE AZT MONDTÁK HOGY MI MEGÉRTJÜK AZ ÖN PROBLÉMÁJÁT DE PRÓBÁLJAK MEG FIZETNI NEHOGY VALAMI KOMOLYABB BAJ LEGYEN.MIKOR MEG KAPTAM,A SZERZŐDÉS FEL BONTÁSÁRÓL A LEVELET AKKOR AZT MONDTAM NA EZ A SEGÍTSÉG.MEG EMELKEDETT TÖRLESZTŐ RÉSZLETEMET ÍGY NEM BÍROM FIZETNI.HA KI KERÜLÖK AZ UTCÁRA 2 BETEG GYERMEKEMMEL, HOVÁ MENJEK VELÜK. ERRE NEM IS MEREK GONDOLNI.NAGYON SZÉPEN KÉREM ÖNT HOGY SEGÍTSEN MIELŐBB NEHOGY AZ UTCÁN TALÁLJUK MAGUNKAT.VÁROM VÁLASZÁT.AZ E-mail CIMEMRE.olahcsabika@hotmail.com.

 16. kerezsi.erika says:

  T. Csaba!
  A megadott mail címre válaszoltam.

 17. G. Gergely says:

  Szeretnék én is tanácsot kérni. Több hitelünk van, sajnos úgy néz ki, hogy túlvállaltuk magunkat. Egyre komolyabb fizetési gondokkal küzdünk.
  1. építési hitel jelzáloggal 5 millió 20 évre (+ szocpol. 3 gyerekre +áfa van a vidéki új házunkra terhelve) Erste havi törlesztő 40 ezer szerencsére forintalapú
  2. autóhitel chf alapú, 10 évre csak 2 éve fizetjük havi törlesztő 41 ezerről 70 ezerig is emelkedett, mostanában 50 egynéhányezer (próbáltunk kérni segítséget a banktól, futamidőhosszabbítás nem jöhet szóba, fixálással állandósult volna a havi 59 ezer, átmeneti töke nemfizetés, pedig a későbbiekben von maga után jóval magasabb részleteket. cib
  3. hsbc creditnél van egy forintalapú személyi hitelünk 6 évre, 2 évnél tartunk, 38 ezres törlesztővel
  4. diákhitel 10 ezres törlesztővel, még 400 ezres tőketartozással

  Próbálkoztunk az ersténél további jelzálogterhelés mellett kedvező hitelt felvenni, de az értékbecslésnél elbuktunk, az értékbecslő szerint befagyott ezen a környéken az ingatlanpiac, nem tud reális összeget írni a papírra. Ezzel is tovább gyarapítottuk az adósságunkat.
  Ha tud segítsen nekünk, mert a 3 gyerekkel nem egyszerű. Egyenlőre a feleségemnek és nekem is van munkahelyem, bár egyre kevesebb a fizetés, mert már minden adhatót és potlékot elvettek. Nekem a benzint sem fizeti a cég, hiába kötelezi rá törvény (50 km-ről járok be és a tömegközlekedéssel nem oldható meg a bejárás) Illetve az is gond, hogy még a hitelterhek csökkentéséhez is sok pénz kell (kezdve az értékbecslési díjjal), ami nem is lenne gond, ha tényleg sikerülne a terheket enyhíteni. Mert az lenne a célunk, hogy a havi hiteltörlesztések csökkenjenek.
  Előre is köszönöm segítőkészségét!
  Jó látni, hogy még van, aki próbál segíteni!

 18. G. Gergely says:

  Így újra átolvasva rájöttem, hogy a lényeget nem igazán fogalmaztam meg, mégpedig, hogy egy kedvező jelzálog alapú hitellel szeretnénk kiváltani a hitelek egy részét vagy egészét, illetve szükségünk lenne egy kb. 1 millós szabadfelhasználású összegre is, amely adóságrendzeésre (csekkek, átutalások határidőre történő rendezése, adósságok a családban, folyószámlahitel-500 ezer-stb.)

  Lassan 3 éve úgy élünk (aakor másik, kevésbé fizető munkahelyre kényszerültem), hogy görgetjük magunk előtt az adósságainkat. Tologatjuk a csekkeket, kb. 2 hónap csúszással, a hiteltörlesztésekkel is kb. 1 hónapot csúszunk rendszeresen.
  Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam…

 19. kerezsi.erika says:

  Kedves Gergő!

  Engedje meg hogy először is gratuláljak három szép gyeremekéhez,leglább öröme van velük! Segíteni szívesen segítek, ha tudok,de van hogy már nem tudok, mert későn fordul hozzánk az ügyfél.De köszönöm a megjegyzést.Tehát: a 3 gyerek az 3 eltartott, ezzel számol a bank. Ez nehezítő körülmény. A hitelkiváltásnál a meglévő hitelek fizetési fegyelmét is vizsgálják.
  Ott a szocpol is, az is teher. Kistelepülésen
  (jó lenne tudni hol fekszik és kb. mennyi lélekszám) valóban kisebb az ingatlan értéke. A kiváltásnál közüzemi számla szükséges, az nem jó, ha késedelmes rajta a befizetés. Ha Pest megyében vannak, hivjon fel, hátha tudunk személyesen találkozni!
  Valóban nagyon kockáztos próbálkozni ilyen paraméterekkel.Talán mégis kitalálhatunk valamit.

 20. G. Gergely says:

  Köszönöm őszinte válaszát!
  Helyileg Váctól 20 km-re lakunk, Acsán.
  Mi is úgy gondoltuk, hogy először legalább nagyjából rendezni kell a sorainkat, közüzemi számlák, befizetések. Ha ez sikerül keresni fogjuk.
  G.G.

 21. Székely Mariann says:

  Kedves Kerezsi Erika!

  Megpróbálom rövidre fogni kérdésemet: tavaly kilakoltattak egy lakásból, aminek a törlesztőjét azért nem tudtam fizetni, mert egy régebbi tartozás miatt inkasszóval nyúltak a számlámhoz, nem maradt a törlesztőre pénz. Most van egy másik lakás, aminek a törlesztője június 01-től majdnem a duplája. még a nyári rezsivel elvoltam, de a téli rezsivel nem tudom kifizetni. Az anyukám háza is az én lakáshitelem miatt szabadfelh.hitellel terhelt. Az össz. kölcsönt nekem kell fizetni. Ehhez jött az, hogy a régebbi adósságok miatt (az elvett lakásból egy fillért nem kaptam, csak adósság hegyek maradtak) a fizetésemből szept.10-től 33%-os letiltást kezdeményeztek. Ezzel még a törlesztő részekhez is hiányzik kb. 40e ft. És a rezsi? Ilyenkor mit lehet tenni. OTP, 25 év…
  Válaszát nagyon köszönöm előre is.Sz.M. A privátban ha ír, a címem: mariannszekely@freemail.hu

 22. Sz Maria says:

  Tanácsot kérek szépen! Családomban van svájci Frank alapu hitel, aminek a válság miatt a havi törlesztő részletét a duplájára emelte a bank. Ez meghaladja teljesitő képességét a családnak, ráadásul egyik félnek nincs munkahelye. A bank nem ad áthidaló kölcsönt, mondván, hogy ők kedvező feltételekkel tudnak segíteni, vagyis fél évig nem kell fizetni, de utána egy összegben kamatostul be kell fizetni az elmaradt részleteket. Ez milyen segíség? Sziveskedjenek tanácsot adni, hova forduljanak, mert a bank úgy látszik nem akar segíteni. Előre is köszönöm a segitő válaszukat.

 23. kerezsi.erika says:

  Az a baj, ha egyiküknek sincs munkahelye, kiváltásról (másik bankba vinni a hitelt)nem beszélhetünk.Itt kell valamit elérni.
  Nem tudom mekkora a futamidő, lehet-e nyújtani….meg azt sem, mikor vették fel,lakást vettek vagy szabad felhasználás volt.Valahogyan meg kell egyezni a fizetésről. különben gyűlik a büntető kamat, meg elindul a végrehajtási eljárás.
  Telefonszámom a honlapon van, hívjon fel.

 24. heidinger károlyné vagyok tavaly vetünk fel a lakásra szabadon felhasználható jelzáloghitelt aminek a törlesztőrészlete megduplázodott és mivel munkanélküliség van a családba és nem tudom rendesen fizetni a kölcsönt és már hitel felmondással fenyegetözik a bank de mi nem szeretnénk az utcára kerülni az 5 gyermekkel az egyik lányom szeptemberbe helyezkedet el neki van bejelentetmunkaviszonya csak az a baj hogy havi szerzödéses és igy a bankok nem állnak vele szoba kértem a banktol segitséget az elmaradást engedélyeztékrészlet fizetésre de ha 52000 forintot nem tudok befizetni akkor 82000 forintot hogy fizessek ezért kérnék tanácsot hogy mit csináljak

 25. Kérem hívjanak fel,hogy a pontos részleteket
  megbeszéljük.

 26. Mária says:

  Tisztelt Kerezsi Erika!

  Legyen szíves segítségemre lenni az alábbiakban összegzett és kérdésesnek tűnő részletek megállapításában.
  2007 júniusában 13.100.000.-HUF-nak megfelelő összegű CHF alapú Fundamentás kombi-jelzáloghitelt vettünk fel szüleimmel használt ingatlan vásárlásakor az MKB Banktól. Családfenntartóként egyedül nevelem 5 éves gyermekem, a szülőkkel való összeköltözéskor a szociális és családi döntés mellett a ktsg-ek csökkentése is fontos szerepet játszott esetünkben. 2008 évvégén megszűnt munkahelyem, de sikerült gyorsan elhelyezkednem, majd az “új munkáltató” a válságra való hivatkozással megszűntette a céget, ezért 2009 szeptemberétől munkanélküli lettem. Habár naponta pályázok, munkához mégsem jutok!
  A Banki hitelt és Fundamentát bevételi forrásom hiányában nem tudom törleszteni. A Bankban személyesen egyeztettem a tényállást. Esetemben az Állami Áthidaló hitelt lehet csak megoldásként alkalmazni, mivel önerőként a 10.000.-HUF befizetését tudom csak vállani. Ennek megvalósítása azonban magával vonja az eddigi szerződés módosítást, illetve a Bank álláspontja szerint egy új szerződés létrejöttét. Ennek értelmében ez min. 40.000.-HUF közjegyzői szerződéskötési díj megfizetését jelenti esetemben. Hivatkoztam az 5.000.-HUF-os átütemezési közjegyzői díjhoz, de a Bank állítja, hogy esetemben ez túllépi az “átütemezés” határait. Az áthidaló hitelhez át kell alakítani FT-alapú hitellé a jelenlegi dev.hitelemet, a Bank számítása szerint ez a jelenlegi árfolyamon átszámítva 16.ooo.ooo.-Ft-ot jelent. Én ezt túl soknak ítélem meg, és nem tartom elfogadhatónak!
  Eddig közel 5M HUF-ot fizettem be a kombi-konstrukcióba, melyből a Bank részére a kamat megfizetése többmint 3M HUF-ot tesz ki.

  Mivel az Állami Áthidaló hitel is csak megoldásnak hangzik jól, annak visszafizetése már duplikálja a kamatokat, illetve a Bank ezt is duplán kalkulálja be a módosított konstrucióba, hiszen az áthidaló időszakot pluszban hozzászámítja a hiteltörlesztés össz futamidejéhez.

  Kérdéseim a következők:
  1) Méltányossági alapon jogosult lehetek-e az 5000.-HUF-os közjegyzői díj megfizetésére?
  2) Mennyiben vagyok köteles elfogadni az általuk kikalkulált új – 16M HUF-os – hitelösszeget?
  3) Élhetek-e reklamációval az aktuális pénzügyi ellenőrző szervnél?
  3) Van-e valamilyen fejlemény a PSZÁF által kezdeményezett devizahiteleseket könnyítő “csomag” ügyében?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel,
  Mária

 27. Kedves Mária!
  Kérdései egytől egyig jogi hátterüek, én nem értek a joghoz.
  Reklamálni lehet, de ne várjon gyors reagálást.Semmit nem köteles elfogadni, a kérdés csupán az, ha nem fogadja el, mi annak a következménye (KHR lista, hitel felmondása,büntető kamatok…).Ha elfogadja, az Önt mennyiben segíti át a hangsúlyozom ÁTMENETI időszakon? Hiszen később jóval többet kell fizetnie. Munka és otthon nélkül nem könnyű az élet. Ön dönt, mit kockáztat az időhúzással. Ha úgy dönt, fut még egy kört az érdekeiért, egy banki területre specializált szakjogászhoz kell, érdemes fordulnia, ez persze szintén kiadás az Ön számára. Nem ismerem a szerződése tartalmát, sem a futamidejét, azonban azt tudom, hogy a funadmentából a 4.év után lehet először betörleszteni, ez 2011-ben lesz. Nem értem, hogyan fizetett vissza ennyi tőkét ilyen rövid idő alatt?

  Mit tennék én? Azt hiszem aláírnám.

  2007 nyarán alacsony volt a frank árfolyama, ezt a veszteséget Ön most realizálni fogja.
  Viszont a továbbiakban árfolyamkockázata nem lesz. Esetleg nyújtsa tovább a futamidőt, majd ha megerősödik anyagilag, újra átdolgozhatja a hitelét, az akkori élethelyzetének megfelelően. Üdvözlettel: Kerezsi Erika

 28. Árvai Mónika says:

  Tisztelt Kerezsi Erika!

  Az egyik banknál vettünk fel tavaly májusában lakáshitelt, Gyulán. A házat Tiszafüreden vettük meg. Volt ebben az év júliusában egy csúszásunk amikor a 45000ft-os törlesztő helyett, csak 17000ft-ot törlesztettünk, a következő hónapban mindig az aktuális törlesztőt fizettük. Két hete felhívott a bankból egy ügyfeles és közölte, hogy van 820000ft-os tartozásunk. Kértem, hogy rögzítse köv. hónap 14-ig kifizetem, de utána gondolkodtam, leültünk a családdal átszámolni a törlesztőket és kiderült, hogy csak az az egy havi 28000ft-os elmaradásunk van /igaz ez közben kamatozott/ viszont az egyenlegközlő sms-ekben megadott összegeket, mindig befizettük+ az utolsó havi értesítőben is csak 40000+26000ft-nyi elmaradásunk van. ebből a hónap elején befizettem 45000ft-ot és tegnap /péntek este 7-kor/ felhívott megint egy ügyfélszolgálatos, hogy fizessek be 64000ft-ot mert ennyi az elmaradásunk. Ezt tegyem meg hétfői nappal bezárólag, különben a bank felmondja a szerződésünket, amely jelzálog alapú. Pedig ő már látta a hónap elején befizetett 45000ft-ot.
  Kérdésem a következő lenne:
  Tényleg felmondhatják a szerződést egy fél havi elmaradás miatt?
  Mi történik utána?
  Most hétfőre sikerült még 30000ft-ot kiszorítani azt befizetem, de több nem megy csak 1 hét múlva, /a párom heti fizetést kap Angliában és utalja át a pénzt/
  3 pici gyerkőccel vagyok, és bizony amíg mi ki nem költözünk /köv. év szeptember/ itt szeretnénk lakni.
  Illetve, ha felmondják a szerződést akkor a szocpolt is vissza kell fizetnünk?
  Válaszát előre is köszönöm: Árvai Mónika

 29. Kedves Mónika! Attól tartok nem kereskedelmi bank az Ön bankjuk, hanem más pénzügyi cég, náluk van egyszeri 40 000 Ft költség a késedelemre.
  Plusz a késedelmi kamat. A gmail-es címemre írja meg a bank nevét, akkor tudok segíteni. Ha írtak alá vételi vagy más opciós szerződést is, akkor biztos hogy az én sejtésem helytálló. Ez esetben minden nappal nő a tartozás.

 30. nagy istvánné says:

  Segítséget szeretnék kérni, nem tudom mitévő legyek.
  Az OTP-nél felvettem 8.900.000,-Ft CHF alapú alacsony törlesztésű jelzáloghitelt LTP-vel kombinálva, 22 évre,2008. június 17-én írtuk alá a Közj. Okiratot.A havi törlesztő részlet az első 100 hónapban, kb. 60.000,-Ft + az LTP 8100,-Ft. 2009. februárban 98.481,-Ft-ra emelkedett a havi törlesztő részletem + az LTP. Segítséget kértem és a Hitelvédelmi programot igénybe vettem 6 hónap kedvezményes hitellehetőséget kaptam, ami havi 60.000,-Ft + LTP. tudtam, fizettem. Most márciusban lejárt a kedvezmény és ismét 93.122,-Ft lett a hitelem. Mondtam, hogy nincs ennyi fizetésem segítsenek. Most ismét kaphatok 6 hónap kedvezményes havi törlesztő részletet, hat hónapra 60.000,-Ft.
  Semmi jóval nem biztatnak, mert a kedvezményes havi törlesztő részletért cserébe olyan magas kamatokat számolnak fel, amit hozzátesznek a felvett hitelhez, és így folyamatosan csak nő a részlet. Ha a forint erősödne a havi törlesztő részleteimet nem fogom tudni kifizetni.
  Írtam az Önkormányzatnak, hogy van rendelet arra, hogy segíthetnek a rászorulókon. Kaptam választ, igen a rendelet meg van, de lehetőségük nincs arra, hogy segítsenek.
  Kilátástalan a helyzetem.
  Üdv. Nagyné

 31. Kerezsi Erika says:

  Kedves Nagyné!
  Azt gondolom, megpróbált minden utat, ami jelen helyzetben megoldás lehet.Talán még az lehet a megoldás, persze, ha az életkora engedi,hogy nyújtsa ki a futamidőt a lehető maximumra.

 32. B.Anett says:

  Tisztelt Kerezsi Erika!
  Legyen szives segíteni,mert nagy bajban vagyunk!
  2007-ben a férjem és én(adós-adóstárs) a Volksbanktól lakáshitelt vettün fel CHF alapút,ami kb 7,5M forintnak felelt meg,plusz felújítási hitel, ami 3M forintnak felel meg.
  A férjemnek és nekem is 2009 szeptembertől a gazdasági válság miatt szűnt meg a munkahelyünk(leépítés),februárig munkanélküli segélyen éltünk,az utolsó törlesztőrészletünk 2009 decemberben volt utoljára fizetve.A bank fölbontotta a szerződést,kötelez az egy összegű megfizetésre(amin nem csodálkozok),de 3 évig tisztességge,becsülettel fizettük és az önhibánkon kívül(munkanélküliség miatt)az ucára kerülünk.Holott nem -nem akarunk fizetni,hanem nem tudunk,mert februárban letelt a munkanélküli,azóta 12200 forint a család össz. jövedelme,amit családipotlékként kapunk,mivel van egy 3.5éves gyermekünk.De hogy ez ne legyen elég, a féremnek az Alianz banknál volt egy hitelkártya tartozása kb.900e forint és bírosági végrehajtás lett belölle,amit a napokban kaptam levélben.
  Könyörögve kérem a lejobb tudása szerint adjon tanácsot,hogy ilyen esetben lehet e még valamit tenni,vagy ez itt a VÉG!
  Igényelhetek e még áthidaló támogatást (hitelt) az államtól,vagy már késő?
  Annyit azér még hozzáfűznék,hogy a “25. órában” jött a lehetőség és most május 8.-án kapott külföldön egy állás a férjem,amivel élt is és már 10.-étől munkába állt,ami (nekem) azt jelenti,hogy kb.2 hónap mulva tudnánk folytatni a hiteleink törlesztését,a közüzemi számláink elmaradását rendezni bírnánk.
  Könyörögve kérem SEGÍTSEN!
  Attól tartok,hogy ez a kilátástalan helyzet már az egészségemre is ráment(négy hónap alatt -30 kg),depressziós lettem,és félek,rettegek hogy a gyermekemmel az utcára fogok kerülni:
  Előre is köszönöm a segítségét:A JÓ ISTEN ÁLDJA MEG!

 33. Kérem hívjon fel minél hamarabb, vagy küldjön egy sms-t a 06309474114-es telefonszámra, hogy visszahívjam.
  Üdvözlettel Kerezsi Erika

 34. Csordásné Papp Erzsébet says:

  Tisztelt Kerezsi ErikaA K&H Banknál van jelzálog hitelünk, melyen jelenleg kb.1887 svájci frank fizetési elmaradásunk van.
  A bank jun.24-én khr listára tett bennünket.
  Nem tudom van-e valamilyen mód halasztást kérni, vagy már késő ? Vagy valamilyen megoldás megoldás létezik-e számunkra. Nem nem akartunk fizetni, hanem férjem sürgősségi mütéten esett át, utána két hónap munkakieséssel. Sajnos én is munkanélküli lettem márciusban, és ekkor nagyon megcsusztunk. Lassan még csak most kezdjük utolérni magunkat, mivel lizingtörlesztésünk is van, ami a munkaeszközére, egy teherautóra lett felvéve és ez volt a fontosabb törlesztés, mert ha ezt elveszik nincs munkája.
  Ha lehetséges sürs választ szeretnék kapni, mert ugy érzem “ég a ház a fejünk felett” köszönettel Cs.P.E.

 35. A BAR lista, még nem azonos a hitel felmondásával. Akkor van nagy baj, ha ez megtörténik, mert akkor egy összegben kérhetik a hitel visszafizetését. Fizessenek be valamekkora összeget, menjenek be,beszéljenek a bankkal.Próbálják meg a mentőcsomagot kérni mindezekre hivatkozva.

 36. Tóth Erzsi says:

  Kedves Erika!
  kérem adjon tanácsot, mert nem tudom mit tegyek. 2006.évben vettünk fel egyszer 6 milliót Frankban, és 4 milliót szintén devizában. Most a tartozásom 12 millió,mivel az utóbbi hónapokban nem tudtam rendesen fizetni, így a 4 milliósat a bank felmondta, kértem őket állítsák vissza a szerződésemet, de csak akkor teszik ha befizetek 300 ezer ft-ot ennyi pénzt egyösszegbe nem tudok össze szedni,nincs kitől kérjek,már másodállásom is van,egésznap dolgozom,a gyerekeimet nem is látom, félek kikészülök. De a számlám csak így jönne helyre, ha ezt az összeget befizetem mit tehetek? nem szeretnénk utcára kerülni kérem válaszoljon nekem köszönöm.

 37. Kerezsi Erika says:

  Kedves Erzsi!
  Nem fog örülni a válaszomnak,de nem beszélek mellé!
  Sajnos nincs más megoldás,ezt az összeget be kell fizetni!Meg kell próbálni összeszedni, amíg ez a lehetőség nyitva van!Ha már visszaállították, kérhet fizetési könnyítést!

 38. Hódosi József says:

  Szeretnék megkérdezni egy hozzáértőt, hogy” mitől a devizahitel, azaz svájci frank, dollár ill. más devizáról elnevezett hitel ?” Tudomásom szerint semmi köze sincs egyetlen valutához sem csupán arról nevezték el amiben számitják a hitelt, valóságos devizát soha sem
  látott a hitel.Mégha el is hisszük, hogy 165 Ftért vásárolt hitelt fizetjük semmi joga nincs a banknak a jelenlegi árfolyamon számolni, mert nem váltanak át devizát, mindenhol Forint szerepel csak a hitelben van deviza amit viszont én már megvásároltam méghozzá Forintra. Akkor mi után is számolnak devizát ????? Ezt magyarázza meg kérem, devizát nem is kaphattam, nem is törleszthetek devizában, senki nem látott devizát !!!!

 39. Bosnyák Áron says:

  Kedves József!

  Nem vagyok hitel szakember, de deviza hitelem van, nagyon egyszerű a magyarázat: azért kötik a bankok a hitelt (kölcsönadott forint összeget) deviza árfolyamhoz, mert a bankok is hiteleket vesznek fel ahhoz, hogy hiteleket adhassanak, és a vétel/eladás árfolyamon keresnek + kamat. Mivel a magyar forint egy gyenge valuta, folyamatosan veszíti értékét, ezért a bankok erős, stabil valutához rögzítik az árfolyamokat, nehogy sok év alatt elveszítsék a vétel/eladás közötti profitjukat. A bankok ugyanazt csinálják, amit a lakósok – kölcsönkérnek, és sok év után visszafizetnek. Ezért nem tudnak gyenge pénznemekkel üzletelni.
  Devizaárfolyamhoz kötni a kölcsönadott forint összeget teljesen legális, én is így adok kölcsönt barátoknak, ezzel védve magam, hogy ha egyszer visszakapom az pénzemet, akkor nem fog sokkal kevesebbet érni.

  Üdvözlettel:
  Bosnyák Áron

 40. Fanni says:

  Tisztelt Kerezsi Erika!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy törlesztőrészlet befizetés elmaradáskor mi az az összeghatár, amikortól a bank fizetési letiltást kérhet a munkáltatótól? És ha időközben rendezi valaki a tartozását, vagy annak egy részét, akkor a bank visszavonhatja a letiltást?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Ja és mi az összeghatár, amikor valaki BAR listára kerül?

 41. Kerezsi Erika says:

  Kedves Fanni!
  60 napi késedelem után “csak “a bank belső fekete listájára kerül fel az adós ( és adóstárs (ha van kezes. az is!) BAR /KHR listára felkerülni 90 napon túli tartozás esetén lehet, ha az összeg, amivel el van maradva a minimálbér összegét meghaladja. Érdemes befizetni, ha van rá mód. Azt, hogy mekkora összeggel függesztik fel a
  ” folyamatot”, megmondják abban a bankban, ahol atartozását kezelik . Ha már elkezdték a levonást, nem biztos, hogy ez sikerülni fog. Ha nem, akkor tegyen meg mindent, hogy a bank által előírt tartozás részletét befizesse.

Mi jár a fejedben?

best quality writing paper technical writing report help me write my report are custom essay writing services legal pay someone local to write my paper