Miből lesz nyugdíjam?

nyugdij1Egyre zordabb hírek keringenek arról, hogy a majdan nyugdíjba menőknek meddig kell dolgozniuk, és ami talán még fontosabb, mire lesz elég a nyugdíjuk?

Nem halogatható tovább sok százezer ember felkészülése, a megváltozott helyzethez való alkalmazkodása.

Amennyiben szükséges az állami nyugdíj pótlása és nincs egyéb megtakarításunk, komoly segítséget jelent az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás mielőbbi megkezdése.

Szerencsés, ha az alkalmazott munkaadója nyit önkéntes nyugdíjpénztári számlát. A munkavállaló szabadon választhatja meg, melyik pénztárba történjen a befizetés.

Ezek a pénztárak alacsony költséggel működnek és talán az élesedő verseny, vagy a belső racionalizálásuk miatt ezek a költségek is csökkenőek.

Működési költségeik általában nem érik el az évi 2 százalékot.

Ha munkaadónk mellett mi is szeretnénk gyarapítani a számlán lévő összeget, vagy ha csak mi magunk vagyunk a befizetők, ezt bármikor, bármilyen összeggel megtehetjük.

Az állam 30 % adókedvezményt biztosít, amit visszaforgatnak a megtakarításunkba. Például havi 25 000 Ft befizetése mellett évi 300 000 Ft-ot gyűjtve 90 000 Ft állami támogatás kerül vissza a megtakarításba.

Viszonylagos rugalmatlansága, hogy adómentesen csak hosszú idő után lehet hozzáférni, viszont a nyugdíjkorhatár elérésétől, illetve ha valaki rokkant nyugdíjas lesz, adómentesen férhet a pénzéhez akár már három adóév eltelte után is.

Mi jár a fejedben?

assignment online economics assignments need someone to write my assignments writing recommendation letters for students critical thinking essay