VÁLSÁG!

gazdasagi-valsag2Mi lesz a magánnyugdíj pénztárammal? Veszteséges az önkéntes nyugdíjpénztáram!

Felére csökkent a megtakarításom értéke! Visszavásároljam? Vegyek eurót? Vagy aranyat?

Nagyon sok hasonló tartalmú levelet, telefonhívást kapok mostanában. Szinte mindegyik megkeresésben az aggodalmat, a pánikot érzem. Mi mindent lehetett volna, kellett volna tenni. „Ha most csak a párnacihába tettem volna, most sokkal jobb lenne. Ha vettem volna dollárt augusztusban, mennyivel több pénzem volna, ha aranyat, eurót, lakást…”

Rendkívül bölcsek vagyunk utólag. Lehetett volna ezt is amazt is. Nem tettük. Amikor szakemberek mondták, akkor sem. Amikor a szomszéd mondja, akkor pedig már az ellenkezőjét kellene tenni.

A profik csöndben csinálják. Vesznek, amikor mi eladunk és fordítva.

Magyarország nem tízmillió tőzsdeguru országa. De ez nem is lehetséges. Nem befektetőknek, spekulánsoknak írok. Az már egy más színtér, más játékosokkal, más fegyverrel.

Azoknak írok, akik kevesebb pénzzel rendelkeznek, de mivel megtervezik életük főbb állomásait, több idejük van. Spekulálni itt is lehet. Például az állam pénzével.

Azt már sejtjük, a mindenkori kormányok szép lassan kiszállnak a szponzorálásunkból. Magunkat kell szponzorálnunk.

Minden megtakarítási lehetőség adott azok számára is, akik nem spekulálnak,”shortolnak”,”longolnak”, akik a közeli, vagy távolabbi jövőbe fektetnek.

Csak meg kell ismerni, megtanulni, mi mire való. Nem szégyen ezért megkérdezni szakembert, én sem tudom, hogyan kell orjára vágni disznót, mi az a fékmunkahenger, főleg nem tudom kicserélni. És még számtalan dolgot nem tudok.

Nézzük tehát, miben segít az állam, használjuk ki!

Akik lakásvásárlást, felújítást terveznek, ott vannak a lakás takarékpénztárak, állami támogatással. Nem sok kedvezőbb lehetőséget látok, ha valaki ilyen célra kezd el félre tenni.(Hamarosan bővebben írunk a lakástakarék pénztárakban gyűjtögetés lehetőségeiről, előnyeiről).

Minden pályakezdő számára adott, a kötelező magánnyugdíjpénztár intézménye. Magamnak gyűjtöm a pénzt, nem az állam lyukas zsákjába szórom, adókedvezményt kapok, a hozam az enyém.

Az önkéntes nyugdíjpénztár kis költséggel működik, itt is van adókedvezmény, ha szerencsém van a munkaadóm is pakolgat bele valamennyit, egy kis odafigyeléssel ügyesen rakosgathatom a pénzemet, hogy több legyen.  Ezekből fogjuk nyugodtan élni nyugdíjas éveinket. Ezek a pénztárak a befizetett tőke két-háromszorosát is képesek kitermelni a kis költségek, illetve a visszaforgatott adókedvezményeknek is köszönhetően. Gondoljanak bele, mennyi lehet az húsz -harminc befizetett év után!

Hogy most veszteséges? Miért érdekelne engem, ha például több mint tíz év múlva megyek nyugdíjba? Hét évig nyereséges volt, most nem az, semmi sem tart örökké, a rossz hangulatnak is egyszer vége szakad!

Kevesebbet ér a biztosítói megtakarításom is, mint a kezdetekben volt?  Igen, de évről évre vásárolok, nekem pedig akkor a legjobb, ha minél többször tudok alacsony árfolyamon venni, hiszen ha több befektetési jegyem van, nagyobb lesz a nyereségem is lejáratkor. Az adókedvezmény mértéke itt is 30% lehet.

A legrosszabb ebben a helyzetben a pánik!

Jobb félni, mint megijedni! Tartja a mondás. Különböző betegségekre, balesetekre köthetünk biztosításokat, hogy inkább dobjuk ki az ablakon a pénzt, de ne érje váratlanul a családunkat egy időleges munkából való kiesés. A legtöbben úgyis még lakás-, autóhitelt is cipelünk. Ezt a biztosítási költséget is levonhatom az adóból? Bizony le!

Ezeket a fogyóban lévő, de még mindig létező kedvezményeket érdemes kihasználni, nagyon sok országban már nincsenek ilyen mértékű állami segítségek.

Valószínű, hogy nem kerülünk ki egyhamar és könnyen ebből a válságos időszakból, hiú ábránd, hogy nem kell áldozatokat hoznunk, válasszunk tehát optimális megoldásokat és tegyünk félre minden szabad forintot, amíg lehet.

Nem tudok más megoldást az előre tervezhető célok megvalósításához szükséges megtakarításokban, mint a rendszerességet. Ha keveset is, de folyamatos gyűjtögetést, kiegészítve az esetleges munkaadói, állami segítséggel. Vagy esetleg egy amerikai nagybácsit…

Mi jár a fejedben?

is it safe to buy research papers online buy a critical analysis paper narrative essay help past winning scholarship essays buy term papers online