Én kit választanék?

enkit3Mit tegyek, ha olyan döntést kell hoznom, aminek több évre szóló hatása van, de tájékozatlan vagyok? Kihez forduljak? A szomszédhoz? Rokonokhoz? Netán akit már többször is ajánlottak? Vagy a sokszor kéretlenül jelentkezők közül válasszak? Nem könnyű a döntés…

Híres rockoperánk egyik dalának címét átírva arra próbálom keresni a választ, amit többször kérdeztek már tőlem, hogy” hogyan válasszak tanácsadót?”

Első hallásra a kérdés mindig roppant egyszerűnek tűnt, úgy éreztem, azonnal készen állok a válasszal, de aztán csak a levegővételig és egy „haát”-ig jutottam.  Gondolatébresztőnek, vitaindítónak szánva, éppen ezért jutott eszembe, hogy megosztom önökkel az egyik, szerencsére nem egyedüli személyes jó tapasztalatomat, nem feltétlenül a szakmámból.

Sajnos nem vagyok sok mindenhez értő ember, sosem tudtam bütykölni” az autóm, a ház körüli teendőkben sem sokat tudok ügyeskedni.

Egyszóval nem mondható, hogy ezermester volnék, de még kontár sem.

Mivel ezekkel a képességhiányokkal kell együtt élnem, számomra létkérdés, hogy megbízzak azokban a szakemberekben, akiktől a jó tanácsot várom.

A rossz példákat most nem említeném…

Egy hipermarket áruházláncának hozzánk legközelebb eső üzletében a felvágottak pultjánál dolgozik az én egyik kedvenc tanácsadóm. Már messziről keresem, ha arra van vásárolnivalóm, mert kedves egyéniség. Nem fiatal már, valószínűleg ez a nyugdíj előtti utolsó munkahelye. A sorban állva nézem, hogyan dolgozik: a megkülönböztetett figyelem nem csak az enyém, látni mások is szeretik. Gyakran előfordul az a metakommunikáció, amikor az általam megkívánt és kiválasztott” gyönyörűségre” alig láthatóan ingatja a fejét, sokszor a kezével is int, mint egy játékvezető mikor lefújja a meccset, hogy rossz a választásom. Ellenben fellelkesül és harsányan átterel egy másik pulthoz, ahol elmeséli mi minden szépséget kaptak ma reggel, nagyon friss, finom ő is vett már belőle.

Mindig igaza volt.

Ő az én független tanácsadóm a felvágottak világában. Valószínű, hogy ezért a stikliért nem dicsérné meg a munkaadója, ha ezt látná, pedig jó néhányan talán éppen miatta vásárolunk ebben az áruházban.

Azt próbáltam érzékeltetni ezzel a példával, hogy remélhetőleg sokan vannak még olyanok, akik szembe mernek szállni munkaadójuk átlátszó kis csalástechnikáival is (hiszen gyakran, alig leplezve, épp az ellenkezőjén mesterkednek), akik soha nem fogják a vevőjüket becsapni. Hiszen a végső felelősség az övék. Nálunk sincs ez másképp…

Egy felkészült szakember rengeteg információval rendelkezik, képes segíteni a stratégia kidolgozásában, komplex módon értelmezi a feladatát és kínál többféle utat, nem tévesztve szem elől mik az igények és mi a cél.

A megfelelő tanácsadó esetleg más „specialistához” is fordul a feladat optimális kidolgozásában. Sok esetben szükséges a műhelymunka: mint egy orvosi konzílium…

Sokan félnek, mert úgy gondolják, hogy ez a tanácsadás az ő anyagi képességeiket meghaladja.

Én pedig biztos vagyok abban, hogy az elkapkodott döntés rossz, és a tervszerűtlenség drága. Mint a harmadnapos szalámi…

Néhány jó tanács a kiválasztáshoz:

Tájékozódjunk, mielőtt döntenénk, kire bízzuk pénzügyeinket!

Keressünk független alkuszt!

Javaslom a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapját: www.pszaf.hu , amely elvben már eligazodást nyújt. Itt megtalálhatók a közvetítő cégek és az egyéni tanácsadók is. Találunk függő céget, vagy üzletkötőt, aki egy biztosítóval áll kapcsolatban, annak érdekeit képviseli, többes ügynököt, aki néhány pénzintézettel, biztosítóval áll szerződéses kapcsolatban, illetve alkuszt, aki ügyfele megbízásából végzi tevékenységét, ő bármely biztosító bármely termékét prezentálni tudja, kötelessége több lehetőségből kiválasztani az igények szerinti optimális megoldást.

Ezután jön a neheze: a személyes találkozón való megmérettetés. Mennyire figyel, meghallgatja-e a problémám? Szimpatikus? Empatikus? Sokat beszél? Keveset?

Milyen megoldásokat kínál? Miért? Mocorogjon önökben a kisördög, teszteljék a választottjukat, dolgoztassák meg, ő pedig keressen többféle megoldást! Nem létezik, hogy a cascóm, kötelező-, a lakás-, az életbiztosításom, a magánnyugdíj pénztáram csak egy biztosítónál van a legjobb helyen, mint ahogy valószínűleg rossz döntés a folyószámlám, hitelem, megtakarításom, hitelkártyám egy bankhoz kötése is. Még egy fontos szempont: legyen élő, aktív a kapcsolatuk a későbbiekben is. Azért vannak, vagyunk, hogy a legjobb tudásunk szerint, a folyamatosan változó információkat követve, az önök igényeihez a legjobb kondíciókat tudjuk biztosítani minden pénzügyi döntésüknél.

Ehhez Önnek is nekem is partnerre van szükségünk.

Kíváncsi volnék, milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a különböző pénzügyi szolgáltatókkal folytatott találkozásaik során. Építsük fel együtt az „ideális” tanácsadót!

Mi jár a fejedben?

best college writing services what is a phd thesis is it safe to buy research papers online online term papers academic writing thesis statement