Pótfedezet kivonása – levél Katalinnak!

haz-eladoKatalin levelet írt nekem, arról számolt be, hogy két ingatlant vont be egy hitelügyletbe, s most nem engedi a bank, hogy a másodikat kiváltsa. Mivel tanulságos az Ő esete, megosztom Önökkel történetüket.

Kedves Katalin!

Levelét olvasva azt látom, nem éppen a legszerencsésebb időszakát éli életének.

Talán a gyermek külföldi munkavállalása azonban mégis anyagi segítség lehet a családnak.

Azt írja, két ingatlant vontak be a hitelbe, s most az egyiket szeretnék kivonni a kötelemből, de a válság közbe szólt.

Nem vigasz, de ha az ember ismeri a mit-miért vonatkozásokat, talán jobban megérti, mi történik körülötte.

A kötelemből való kivonáskor, a bank értékbecslőt küld ki, aki megállapítja ( a bennmaradó ingatlan értékének felbecslésével),hogy az elegendő-e önállóan fedezetként. Ha igen, elindítja a valóban nem rövid eljárást (van olyan ügyfelem, akinek ez fél évig tartott egy nagy-nagy

hárombetűs banknál.)

Amennyiben az ingatlan nem elég önállóan fedezetként, csak akkor engedi ki a pótfedezetet, ha a különbözeti értéket befizetjük. Sajnos, ha Ön devizahitelt vett fel, akkor most valóban nincs szerencsés helyzetben.

Egyrészt azért, mert az árfolyam miatt a nyilvántartott tartozása most jóval nagyobb szám, mint a hitelfelvétel idején.

Másrészt az ingatlanpiaci helyzet miatt, a bennmaradó ingatlan biztos kisebb értéket kap, mint

egy évvel ezelőtt.

Azt vettem ki leveléből, nem áll rendelkezésére akkora összeg, hogy a fenti két ok miatt keletkezett különbözetet megfizesse.

Csak azt tudom javasolni, próbálják meg kiadni az egyik lakást, a bevételből gyűjtsék össze a különbözetet, hogy betörlesszenek a hitelbe. Addig talán az árfolyam is normalizálódik .

Ha nem bírják semmiképp fizetni a tartozást, el kell azon gondolkodni, nem lenne-e érdemes eladni az egyik lakást. Ez esetben a vevő bankja és az Ön bankja rendezik egymás között, persze a földhivatali költségek Önt terhelik. Persze ekkor még az árfolyam veszteség mindig ott marad.

Kívánok Önnek ehhez nagy türelmet, erőt, kitartást!

Kerezsiné Nagy Erika

Mi jár a fejedben?

purchase thesis i hate writing papers scholarship essay for nursing the impact of e business on customer service essay essays for money