Lakásvásárlás önerő nélkül? 2009-ben is lehetséges!

Ez a mondat néhány hónapja még teljesen egyértelmű volt, mára viszont átértékelődött.

Itt ismét önmagamat kell ismételnem, nagyon fontos a legmegfelelőbb bankválasztás!

A piac ismerete, ma nagyobb előny, mint volt bármikor eddig.

Tény: Az ingatlanok értékelésénél óvatosabbak a bankok, régi építésű ingatlanoknál a tényleges vételár és a bank értékbecslője által megállapított piaci érték között, több milliós eltérés is lehet. Akkor van baj, ha a család nem tudja előteremteni a különbözetet.

Milyen megoldások lehetségesek ilyenkor?

Vegyünk egy konkrét példát.

targyalasZoli és felesége Esztergomban dolgoztak, egy autógyárban. Mindketten 160.000Ft felett kaptak fizetést a folyószámlájukra. Hiteleik, kötelezettségeik, nem voltak. 12 millió Ft-ért vették az ingatlant egy közeli kistelepülésen, de az értékbecslés szerint csak 10.500.000.-ft-ot ért.

A bank adott volna nekik, látván a jó jövedelmeket 9.300.000.-ft-ot, de ez sajnos nem volt elég, mert az albérletben lakó fiataloknak nem volt több pénzük. ( Volt, de kellett az ügyvédi, illetékre, egyéb költségekre. Leendő lakásuk berendezése is megterhelő volt számukra). Mit tehetnek, hogy elérjék céljukat?

Lehetséges megoldások:

Pótfedezet bevonása. Ha a szülő, nagyszülő felajánlja saját tehermentes ingatlanát pótfedezetnek.

Abban az esetben, ha 1-2 millió Ft-ot szükséges még bevonni, és ez csak másik hitelből lehetséges, azt javaslom, hogy ezt külön hitelként kezeljük, mert így a szülő is nyugodtabb, ha nem a teljes összegre van megterhelve az ő ingatlanja is, csak egy olyan összeggel, amiből baj esetén gyorsan ki lehet szállni.

(magyarázat: pótfedezet esetén az egyetemleges terhelés miatt mindkét ingatlanra a teljes hitelösszeget bejegyzik jelzálogként). Ezért ilyen esetben a fent említett megoldást ajánlom.

Személyi hitel:

Valamely családtag személyi hitel felvétellel teremti elő a hiányzó összeget.

Ebben az esetben, ajánlom a személyi hitel futamideje alatt, a jelzáloghitelünknél éljünk a halasztott tőketörlesztés lehetőségével, hogy ne kerüljünk egy nem várt helyzetben fizetésképtelenné.

Egyéb lehetőségek:

Sajnos nagyon sokan nem ismerik a tulajdonukban lévő pénzügyi vonatkozású szerződésekben rejlő lehetőségeket. Egy elemző beszélgetés során sok esetben megtalálható a hiányzó összeg lejárt, vagy már nem korszerű biztosításokban, esetleg egy meglévő befektetéssel kombinált életbiztosításból jutunk kötvénykölcsönhöz, gyakran a lakáskasszából, vagy más takarékossági formából tudunk olyan pénzekhez jutni ügyfeleink számára, amelyekre nem is gondolt…

Aztán még ott a “szocpol,” az önkormányzati vagy munkáltatói kölcsön.

Ami még fontos!

A pénzintézetek nem azonos adósminősítési technikákkal dolgoznak! Aki ezeket a technikákat ismeri, s azt ügyfelei javára használja, sok bosszúságtól, fölösleges pénzkidobástól, vagy meghiúsult vásárlástól mentheti meg ügyfelét. Egy jól kiválasztott bank, egy felkészült tanácsadó ilyenkor aranyat ér.

Legközelebb az adósminősítési technikákat járjuk körül! Térjen vissza akkor is!

Érdekes lesz, ígérem!

Kerezsi Erika

Mi jár a fejedben?

who writes paper who writes paper write block essay college statistics homework help help to write a research paper cheap custom essay papers