Új lakást vettünk?

toll2-nagyVéget ért a jó világ!

Illetéket kell fizetnünk!

Sokan emlékeznek rá, hogy a közelmúltban egy rövid ideig az új lakás vásárlása esetén, ha annak értéke nem haladta meg a 30 millió forintot, nem kellett illetéket fizetni.

Jellemzően az új lakások többsége nem érte el ezt az értékhatárt, így ebben a kedvezményben, az illetékmentességben nagyon sokan részesültek.

A jogalkotó azonban szűkítette a kedvezményt, így a jelenleg hatályos szabályozás szerint mentes a vagyonátruházási illeték megfizetése alól a 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjoga megszerzése.

Amennyiben az új lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 30 millió forintot, úgy illeték a 15 millió fölötti rész után fizetendő.

Az illeték mértéke a lakás forgalmi értéke 6 százaléka.

Fentiekből következik, ha az új lakás forgalmi értéke 31 millió forint, az illetékkedvezmény nem érvényes, és az általános szabályok szerint fizetendő az illeték.

Az általános szabályok lent a használt lakásoknál.

Használt lakást vettünk?

A visszterhes vagyonátruházási illeték alapja a lakás forgalmi értéke. Az illeték mértéke 4 millió forintig 2 %, 4 millió forint felett az ezt meghaladó összeg után 6 %.

Példán bemutatva: A használt ingatlan forgalmi értéke 14 millió forint.

4 millió forint után   2 % =   80.000,- Ft

10 millió forint után 6 % = 600.000,- Ft

illeték összege: 680.000,- Ft

Csere esetén az illeték alapja az elcserélt lakások forgalmi értékének a különbözete.

Fentiekkel természetesen nem merítettük ki a lakásszerzés illetéke kérdéskört, számos kiegészítő szabály, illetékkedvezmény, illetékmentesség sorolható még ide, ezekkel máskor foglalkozunk.

Mi jár a fejedben?

write my assignment for me research paper help mla research papers online canada is the best country in the world essay statement writer