Tudja mennyi lesz a nyugdíja?

padMikor megyek nyugdíjba, mire számíthatok, ki mondja meg, mennyiből kell megélnem, kell e tennem valamit, hogy javítani tudjak a várható helyzetemen, mi lehet a megoldás?

Ma Magyarországon az egyik legproblematikusabb kérdés, a nyugdíjas évekre való felkészülés.

Nyugdíjas szüleink, rokonaink helyzetét látva is szomorú a kép, viszont ami ránk és gyerekeinkre vár az inkább elkeserítő. Mindenkori politikusainknak ugyanis már kiabálni kellene a mondatok között eldugott üzenetek helyett, hogy sürgősen kezdjünk el gondoskodni magunkról, mert erre az állam már nem képes, nem hajlandó, Ezt a felelősséget mi kell, hogy viseljük magunk és családunk iránt, nem mutogathatunk senkire.

Mert a gazdasági törvényszerűségek abba az irányba lökik Magyarországot is, hogy az állam egyre kevésbé tudja, akarja magára vállalni ezeket a feladatokat..
Nem marad más hátra, nekünk magunknak kell megszőnünk saját szociális hálónkat és rajtunk, a mi felelősségünkön múlik, hogy ez milyen erős lesz.

Egy az életből elcsent,- nem mondható, hogy jellemző, de korántsem egyedi- esetet mesélek el: Egy egyszemélyes szolgáltató vállalkozás „ mindenesével”beszélgettem, mint ügyfele.

A foglalkozásom révén szóba került, hogy a már rohamosan közeledő és siralmasnak tűnő, várható nyugdíjhelyzetén szeretne javítani.
Ő és felesége negyvenes éveinek közepén jár. A felesége soha nem dolgozott munkahelyen.

Biztosította férje számára a nyugodt hátteret, nevelte a két elitgimnáziumba járó fiukat, segít
az időközben megöregedett szülőknek. Ő pedig világéletében minimálbéres vállalkozó kisiparosként dolgozott. Keresete hullámzóan alakult, mindig kiszámíthatatlan volt, -igazi vállalkozói létforma-, de összességében megfelelően éltek, nem voltak nagy igényeik, de nem szenvedtek szükséget semmiben. Tehát a jelenük nagyjából rendben van.

Ugyanakkor semmilyen megtakarításuk nincs, egyik napról a másikra élnek, miközben a gyereknevelés talán utolsó, de legnagyobb befektetése, a fiúk taníttatása és az életben való elindításuk segítése még hátra van.

A nyugdíjas életük pedig beavatkozás nélkül meglehetősen reménytelen helyzetben lesz. Felesége csak egy minimális szociális járulékra számíthat, ő pedig a minimálbére alapján talán harminc-negyvenezer forint nyugdíjjal lesz kénytelen megelégedni. Védekezésül azt mondta el, hogy majd dolgozik, ameddig bír. De meddig bír? Meddig lesz képes télvíz idején kocsik alá mászni?
Nem írom le a beszélgetés végét. Kíváncsi vagyok a véleményükre, találkoztak e hasonló példával, hogyan éreznék magukat, mit tennének hasonló helyzetben?

Természetesen vissza fogok térni erre a problémára.

Ahhoz, hogy tervezni tudjunk, érdemes az „előéletünket” megvizsgálni. Befizették e valaha volt munkaadóim a járulékaimat, nem szakadt e meg a folyamatosság? Érdemes mindezeket kinyomozni a magyarorszag.hu honlap ügyfélkapuján keresztül, amely segítséget ad mindezek tisztázására. Vannak arra is számítási módszerek, hogy az eddigi befizetéseink alapján, változatlan feltételek mellett milyen nyugdíjra számíthatunk.

Ezekből az adatokból, illetve elkövetkező nyugdíjas éveink várható életminősége és igényeink alapján lehet összeállítani egy cselekvési programot arra, hogy ne legyen szakadék a mostani és a nyugdíjas évek életszínvonala között. Hogy ezek az évek szépek, hosszúak és tartalmasak legyenek. Sok lehetőség kínálkozik arra, hogy ezt a feladatot megoldhassuk, de ezek a megoldások nem uniformizáltak, ne kövessünk feltétlenül másokat, mert mindenkinek más a számára előnyös lehetőség. Keressünk inkább tanácsadót, és építsük fel saját programunkat

Mi jár a fejedben?

homework help phone number is it safe to buy research papers online geometry help business letter writing service help writing essays