Megváltozott pénzügyi szokások

valsagA módszer, amire szüleink esküsznek…

A mamának nem tetszik ez a fordított fogyasztói szokás. Ő még gyűjtött, gyűjtött, megint gyűjtött, majd ha együtt volt a tervezett összeg vásárolt. Lemondott dolgokról, amit tudott félretett, ha egyszer-egyszer nem sikerült letenni az erre szánt összeget, a másik hónapban még keményebben takarékoskodott. Fel is épült szépen az új ház, felnőttek, sőt ki is röpültek a gyerekek. A mamának soha sem volt hitele (s erre nagyon büszke is). Mindig volt megtakarított pénze. Sokat dolgozott, s mindig csak addig nyújtózkodott ameddig a takarója ért. Nyugodtan kelt, feküdt, nem tartozott gondjai közé a törlesztő részlet megfizetése.

A mama 72 éves, s vallja, ez a helyes út.

Pénzügyi tanácsadó lettem.
Ugye a sors fintora. Hiteltanácsadó lettem. Naponta tucatnyi ember keres hitelfelvétel, hitelkiváltás és más pénzügyekben. Beszélgetünk. Megismerek sorsokat, életeket, terveket.
Ha felelősséggel végzem munkám, néha le kell beszélnem, vagy türelemre kell intenem ügyfeleimet túlértékelt hitelbírásuk, nem kellően átgondolt pénzügyi terveik miatt.

Gyakran elgondolkodom, s jut eszembe a mama gyakran elhangzó mondata „úgy élj, hogy nyugodtan tudd a fejed álomra hajtani”. Most, hogy a fogyasztói társadalom sodrásában szinte mindent meghiteleznek nekünk, lakást, autót, bútort, utazást, nincs olyan vágyunk, ami ne válhatna azonnal valóra. A hitelkártyák használatával még nagyobb teret kapott a költekezz, csak költekezz érzés.

Néhány forint befizetésével juthattunk autóhoz, álmaink kanapéját, szekrénysorát is megvehettük, szimpatikus mosolygós családok tudatosították a televízió képernyőjén, az újságok hasábjain, nekünk bármihez hozzá lehet jutni, semmi mást nem kell tennünk, csak hitelt fölvenni. Nem kell már évekig várnunk, egyszer élünk, most azonnal kell megszerezni a javakat. Az ifjabb generációnak ez természetes. Nem a legrosszabbra készülünk, mondják.

S talán így van ez jól. Egy dolog azonban biztos: sok emberrel találkozom, akik komoly adósság spirálba keveredtek. Mindig akadt gyorsan megvenni való, ide-oda kellett még egy kevés pénz. Van pénzintézet, amelyik egy telefonra házhoz jön a pénz. Azután már csak fizetni kell. És mi csak vásárolunk, csak vásárolunk.

Itt a pénzügyi válság: eltűntek a kedves családok a képernyőről, már autót is magasabb önerővel vehetünk.
A bankok jobban válogatnak az ügyfelek között, vizsgálják a fizetőképességet, kerülik a kockázatos devizahiteleket. Inkább bankbetétre csábítgatnak rövidebb-hosszabb lekötésekre bíztatva. Átrendeződött a piac, egyes bankok csillaga elhalványodott, másoké felragyogott.

A gyermekeim életkezdés előtt állnak.
Egy dolgot biztosan megteszek: megtanítom a gyermekeimet tervezni! Ne csak azt tervezzék meg, melyik moziba mennek a jövő héten, hanem hogy céljaikhoz mennyi pénz kell, azt honnan teremtjük elő. Mennyi a család bevétele, a biztos kiadása (étkezés, rezsi, hiteltörlesztés, biztosítás, váratlan kiadások), mennyit tudunk megtakarítani a kívánt cél elérésére. Ha kell egy új szintetizátor, vagy saját autó a cél, mennyit kell neki gyűjteni, mekkora összeggel egészítem ki, ha összerakja, amit bevállalt.
Bizony, a pénzügyi kultúrát nekünk szülőknek kell, olykor rafinált módszerekkel az életük részévé tenni, hogy a hiteltörlesztés ne legyen rémálom .

Amennyiben jól fel tudjuk mérni pénzügyi helyzetünket, optimálisan be tudjuk határolni fizetőképességünket, nem kell attól tartanunk, hogy egy nehezebb élethelyzet előidézheti otthonunk elvesztését, kockáztatnunk kellene családunk biztonságát. Ahhoz hogy közösen átgondoljuk pénzügyi lehetőségeit, kiváló szakembereink rendelkezésükre állnak. Keressenek minket bizalommal.

Mi jár a fejedben?

college papers for sale writing research paper help write my dissertation for me business letter writing services essays buy online