ITT AZ ÚJ ÉV!

Az év első heteit éljük, nem panaszkodhatunk unalmas évkezdésre, kaptunk a nyakunkba hideget, gázcsap elzárást, szmogriadót és persze a gazdasági válság is mindennapunk részévé kezd válni nem túl szívderítő híreivel.

A tömött plázákat látva abba még nem gondoltunk bele, hogy idén karácsonyra fog-e jutni ajándék a fa alá, lesz- e fa egyáltalán, vagy csak virgácsot kapunk…

Kisebbik baj, hogy most nem tanácsos a régóta húzódó autó-, televízió-, netán mosógépcserét hitelből finanszírozni.

Nem dobálják utánam a hiteleket, nincs 0 %-os THM (teljes hiteldíjmutató), valahogy úgy érezzük, hogy jutalomról, prémiumról sem nagyon esik szó a munkahelyen, sőt azt rebesgetik, fizetésemelésről sem álmodhatunk.

Egyáltalán lesz idén munkahelyünk? Ha lesz mire lesz elég a fizetésünk? Mert az biztos, hogy a hiányzó összegeket rossz és drága döntés volna hitellel kipótolni, abból lyukakat tömködni.

Írják sokan, hogy a „bűnös” pénzügyi szektor irányítói, ha nehezen is, de belátták, hogy legalább a világ szeme előtt szerénynek és spórolósnak kell mutatkozniuk.

Egy tanulságot mindenképp le kell vonniuk: nem folytatódhat minden ugyanúgy, mint eddig. Nem lehet az a cél, hogy a pénzügy szereplői mindenfajta felelősség nélkül, csak a saját jövedelmüket növelve eladjanak, ránk sózzanak, utánunk dobáljanak mindenféle hitelkonstrukciókat, hitelkártyákat, áruhiteleket.

0 %-os THM! Ingyen hitel! Majd a nyuszi fizeti, csak vigye!
A mi tanulságunk pedig: tudnunk kell, hogy az értékesítők nem fogják helyettünk fizetni a törlesztőrészleteket, az pedig soha sincs ingyen. Vissza kell térni a fogyasztás bűvöletéből a takarékos, megfontolt költekezéshez.

A másik tanulság pedig, hogy mindennél fontosabbá vált a megtakarítások szükségessége.

Vannak íratlan szabályok, melyek eligazodást nyújthatnak, ha közelítünk hozzájuk már sokat tettünk:

Ne adósodjunk el jövedelmünk 40%-a fölött! Képezzünk legalább fél-egy évre való megtakarítást! Képzeljük el, vagy ne képzeljük el, csak tegyünk az ellen, ha netán egy időre munkanélkülivé válnánk, hiteleinket pedig akkor is fizetnünk kell!
Mi van akkor, ha néhány hónapra kiesünk a munkából egy baleset miatt? Van mihez nyúlnunk? A lakás, a televíziónk, nercbundánk, autónk mellett vajon magunkat is bebiztosítjuk?

Vagy ez már luxus?
Minden megtakarítási célhoz meg lehet találni a megfelelő konstrukciót: most nagyon fontossá válik a (független) tanácsadók szerepe, akiknek útmutatást kell adniuk arra, hogy mikor, milyen megoldás lehet a legcélszerűbb a családjának netán a cégének.

Külföldi elemzők szerint nemcsak a magas államadósság okozza az ország pénzügyi gondjait, a lakosság devizaadósságát is a külföld finanszírozza.

Kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, csak magunkon segíthetünk…

Mi jár a fejedben?

legal essays best personal statement writing services help me with my science homework writing service custom papers essays articles concept