Tervezze meg, milyen célokat szeretne megvalósítani rövid, egy- két éves távlatban.

irodaGondolja végig, mire lehet szüksége?

( ki  kell cserélnem , vagy vennem kell autót, jövőre már nem halaszthatom tovább a lakásfelújítást, festést,lassan iskolába megy a gyerek, szeretném kifizetni a hitelemet, mert nyomaszt, jövőre biztos,hogy elmegyek nyaralni, vagy csak szeretnék  felkészülni a váratlan helyzetekre).

Hogyan készülhetek minderre? Legtöbbünknek nem adatik meg, hogy megtakarítás nélkül jövedelmünkből mindezt fedezni tudjuk, ezért le kell csípnünk fizetésünk egy részét, ha nem akarunk a könnyebbnek tűnő „vegyünk fel hitelt”, csapdába esni.

Miért kell hosszútávra is terveznem?

Mert mindannyian hasonló utat járunk be életünk során. Ezek pedig előre láthatók, tervezhetők, felkészülhetünk rájuk. Csak folyton edzésben kell maradnunk. A legtöbben sovány jövedelemmel kezdik pályafutásukat, sokan már hátránnyal (diákhitel). A kezdeti évek bulizós, kitombolós időszaka után következik a házasság, amely még gyakran inkább szülői szponzorálás mellett történik. Ezután viszont komoly anyagi beruházásokra lesz szükség: a  lakásvásárlás előbb utóbb elkerülhetetlenné válik, a karrier ,egzisztencia megszerzése áldozatokat kíván, az életben való berendezkedés nagyon szép teremtő, de nem könnyű feladat. Fel kell nevelnünk, fel kell készítenünk gyerekeinket az önálló életre.

Gondoskodnunk kell magunkról arra az esetre, ha megerőltetjük magunkat ebben az élet nevű küzdősportban és netán hosszabb időre „ megsérülünk” .

És gondoskodnunk kell magunkról akkor, amikor visszavonulunk az aktív életből.

Ezekre az állomásokra legtöbben befutunk.

Mit tegyek?

Legyen mindig megfontolt költekező. Tudom ma a birtoklás utáni vágy a népszerűbb  szlogen a reklámokban. Még a hitelt is árucikként forgalmazzák. Én arra buzdítom, hogy takarékoskodjon. Nyilván furcsa lenne, ha azzal büszkélkednénk, hogy „ képzeld, tavaly félre tettem ötszázezer forintot.” Jobban hangzik az :Képzeld, Copacabanán voltunk nyáron”,vagy „ lecseréltük a Renaultunkat egy Mercedesre.”

Természetesen fontos a nyaralás és fontos, hogy kiszolgált járgányunk helyett komfortosabb, biztonságosabb autónk legyen, de mindig tartsuk szem előtt a lehetőségeinket. Szerencsére sok olyan embert ismerek, akik soha nem vettek részt ilyen egymást túllicitálós versenyben, talán ezért kissé ki is lógtak a társaságukból .Mint például egy nagyon kedves ismerősöm, aki hatvan éves kora előtt befejezte a vállalkozását „ nyugdíjba” ment, mert a megtakarításai bőségesen elegendőek ahhoz, hogy nagyon tartalmasan élhesse nyugdíjas éveit. Döbbent barátai nem tudták mire vélni, hogy tudott a kissé lesajnált „szaki”ilyen körülményeket teremteni magának. Arról susogtak, hogy biztos nyert, vagy örökölt. Nekem elmondta, hogy világéletében félre tette a szabad forintjait, nem vágyott soha többre, mint ami a helyzetéből ,lehetőségeiből adódott. Nem volt szüksége „bűvészmutatványokra”, ügyeskedésre, viszont amikor csak tehette hallgatott a szakemberek tanácsaira.

Az élete ma jobbára sportolással telik, focizni jár a barátaival, amibe belefér a meccs utáni sörözés, beszélgetés, rendszeresen horgászik, de a legfőbb időtöltése a vitorlázás. Minden évben többször kibérelnek egy hajót valamelyik tengeren, vagy tavon a barátaival és egy- két hétig az imádott vizeken szelik a hullámokat, bejárnak minden nevezetességet.

Természetesen a pénzügyeire most is figyel. Irigyei elfelejtik, hogy mindig is készült arra az életformára, amikor már ő dönthet arról, mikor akar nyugdíjba menni, és végre a hobbijainak szentelheti minden idejét.

Mindezek nem megvalósíthatatlan vágyálmok.

Mi jár a fejedben?

buy essay mla paper websites for research papers do my assignment write my history assignment help paper essay about my best friend