Miért takarékoskodjak?

utcazeneszMiért takarékoskodjak?

Hogyan készüljek fel az előttem lévő megoldatlan feladatokra? Mennyi időm van  a megvalósításig? Megoldhatom ezt megerőltetés nélkül? Ki segít a tervezésben?

„ Nincs félretennivaló pénzem”… Gyakran elhangzó sommás kijelentés ez  a beszélgetések során, amikor egy másik mondat is megfogalmazódik:” nagyon fontos volna gondoskodni a nyugdíjas éveim biztonságáról”,vagy „nagyon szeretnék segíteni gyerekeimnek abban ,hogy könnyebben tudják kezdeni az életüket.”

Azt a felelősséget, hogy ez a mi kötelességünk , senki másra nem háríthatjuk. Természetesen, minél több szereplő,(rokonok ,szülők )segít , abban, hogy ezek a hosszú távú célok megvalósulhassanak,annál hatékonyabb lesz az eredmény. Mi magunk döntjük el melyik polcra helyezzük ezt a megoldandó problémát. Az bizonyos, hogy a hosszabb távú ,rendszeres , saját költségvetésünkből még kigazdálkodható megtakarítás sokkal inkább elviselhető,mint elővarázsolni a cilinderből a milliókat  amikor szükséges. Ekkor kapjuk a másik ellenvetést:”Én nem tudok ,nem is akarok tíz- húsz évre félretenni.”

Pedig sajnos más utat nem ismerek. Jövedelmünk többnyire azt engedi számunkra, hogy egy keveset félre tudjunk tenni a” rosszabb” időkre, időnként egy-egy „égből pottyant” ajándékot, prémiumot jutalmat hozzátéve apránként gyarapodó vagyonunkhoz. Ezekből a megtakarításokból valóban fedezhetjük későbbi kiadásaink jelentős részét .Viszont fontos szem előtt tartani egy aranyszabályt:Vagy a lehető leghamarabb hozzászoktatjuk magunkat ahhoz, hogy mindig félre kell tennünk jövedelmünk egy részét -akár már az első fizetésünkből-,vagy később ezt már sokkal fájdalmasabb összegekből tehetjük meg .Nagyon sok olyan embert ismerek,akik már harminc éves koruk  körül a nyugdíjukra  tesznek  félre. Mindezt  szinte mindenki  számára vállalható összegekből,hiszen nekik  legalább még annyi idejük van gyűjtögetni  idősebb korukra, mint ahány évesek.

A legfontosabb,hogy megszülessen a döntés arról ,hogy elkezdjük öngondoskodásunkat:mi magunk felelünk érte. Bizonyára vannak  a családi költségvetésben olyan tételek, amelyek ésszerűsítéssel kurtíthatók. Csak a szakmámból:meglévő biztosítások(lakás,casco) elemzésekor sok esetben 50- 80 ezer ft-os éves megtakarítást találok éves szinten, csak azért mert nem a legmegfelelőbb ajánlattal kopogtak be.Valószínűleg másutt is találhatók lehetőségek a költségek lefaragására. . Így bármennyire feszítettek havi kiadásaink,úgy találhatunk plusz forrást ,szabad pénzeszközöket,hogy nem kell erőn felül vállalkoznunk egy hosszabb távú cél eléréséhez szükséges megtakarítás megkezdéséhez.

Fontos szempont megfogalmazni,megtervezni az előttünk álló feladatokat ,hogy ne váratlanul,sokkszerűen érjen minket az az esemény amire időben fölkészülhettünk volna.

Mi egy körültekintő elemzés során megvizsgáljuk mindazt ami eddig ebben az irányban történt , az igényeket pontosan megfogalmazva megkeressük az optimális,minden szempontot figyelembe vevő megoldást, figyelemmel követjük az esetleg bekövetkező változásokat,időnként „fordítunk a vitorlán,de a kikötőig kísérjük”. Tanácsadásunk INGYENES! és amennyiben elnyerjük bizalmukat, ígérem meg is tartjuk.

Mi jár a fejedben?

essay writing on why you are joining collage research paper on college high school research paper help best websites for homework help buy college application essays