A telekvásárlás illetékmentessége

kis-telekSokan tudják, hogy építési telek vásárlása esetén nem kell vagyonátruházási illetéket fizetni, viszont az illetékmentesség automatikusan itt sem érvényesül, néhány feltételt nem árt ismerni.

A telekre négy éven belül lakóház építendő.

 

A határidő az adásvételi szerződés földhivatalhoz való beérkezésétől kezdődik. A nyilatkozat legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig tehető meg.

Fontos tudni, hogy a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete érje el a maximális beépíthetőség 10%-át.

Mindaddig, amíg a telek nem minősül építési teleknek, addig az időpontig nem tekinthető lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak és így arra az illetékmentességi szabály nem alkalmazható.

Tehát hiába volt folyamatban az adásvételi szerződést megelőzően telekalakítási eljárás, ha az építési telekké minősítés az adásvételi szerződés megkötése után történt, az illetékmentesség a vevőt nem illeti meg.

Bárki részesülhet az illetékmentességben?

 

Az illetékmentesség feltételét annak a vevőnek kell teljesítenie, aki a kedvezményre vonatkozó igényét bejelentette.

Az illetékkedvezmény személyhez kötött, azt tovább adni nem lehet.

Azaz a négy éven belüli továbbértékesítés esetén, ha nem készült el a lakóház, nem lehet arra hivatkozni, hogy az új vevő felépítette azt.

Viszonylag új szabályozás, hogy az állami adóhatóság megkeresi az illetékes adóhatóságot abból a célból, nyilatkozzon megtörtént-e a lakóház építése négy éven belül. Korábban ezt csak a vevő igazolhatta a használatbavételi engedély benyújtásával.

Mi jár a fejedben?

ghostwriter lab report writing a book report college help with writing paper for college online education essay where is the best place to buy research papers