A jelzáloghitelezés szereplői

jelzalog-nagyADÓS:

Adós igényli a hitelt, vállalja az adósság visszafizetését a hitelszerződésben aláírt feltételekkel. A törlesztőrészletek időbeni megfizetésére, és minden személyi adatokat érintő változás  (pl. lakcím, név..stb) bejelentésére kötelezettséget vállal.

ADÓSTÁRS:

Kötelezően bevonandó az adós házastársa, élettársa. Bizonyos bankok a tulajdonlapon szereplő  pl. haszonélvezőt adósként, más bankok zálogkötelezettként vonják be a hitelügyletbe. Adóstárs bevonása egyéb esetben az adós jövedelemminősítése miatt is történhet, Ilyenkor az adóstárs a jövedelmével erősíti az adóst, így az nagyobb összegű hitelt tud felvenni.

HÁZASTÁRS

Ha a házastárs nem tulajdonos a fedezetül felajánlott ingatlanban, akkor is bevonandó.

Mivel telekkönyvön kívüli tulajdonos. Kivétel ha rendelkeznek vagyonnyilatkozattal, ami kizárja a házastárs esetleges későbbi igényét.

HASZONÉLVEZŐ

Általában szülő, nagyszülő. Alá kell írnia a jelzálogszerződést a bankban. Vagy adóstárs,vagy zálogkötelezetti minőségben. Gyakori probléma az elhunyt haszonélvezőt nem tőrőltetik a földhivatalban. A törlést a halotti anyakönyvi kivonat földhivatali bemutatásával tudjuk megtenni.

BANK

Az a pénzintézet, amelyik a kölcsönt, vagy hitelt nyújtja. Ezért kamatot és kezelési költséget számol fel, melyet a futamidő alatt a tőkével együtt fizetünk vissza. Szerződésben rögzíti a feltételeket, annak betartását felügyeli, számonkéri.

KÖZJEGYZŐ

Okiratba foglalja a jelzálogszerződést, hogy nemfizetés esetén a bank a  követelését érvényesíteni tudja. A közjegyzőnek ellenszolgáltatást kell fizetnünk, amit sok bank átvállal vagy visszafizet.

FÖLDHIVATAL

Itt kérem ki a tulajdoni lapot a hitel benyújtása előtt, ide nyújtom be a jelzálogbejegyzés iránti kérelmet, melynek megtétele és díja a bankok többségénél az ügyfelet terhelik, s csak a bejegyzés visszaigazolása után folyósít a bank.

Független hiteltanácsadó

Aki az ügyfelet képviselve eljár a bankban, földhivatalnál, s minden olyan helyen ahol az ügyfél erre őt meghatalmazza. (pl.APEH). Segít kiválasztani a megfelelő hitelintézetet, átlátja a piacot, ismeri a szereplőit. Jó kapcsolatai révén gyors, egyszerű, korrekt ügyintézést nyújt.

Mi jár a fejedben?

buy problem solving essay someone to write a paper for me manuscript services get homework help write college essays